2009. március 31., kedd

Janicsák István lagzis menüje



Janicsák István nem aprózta el, többfogásos lagzis menüvel várta vendégeit. Vacsorájával és a hangulattal a vendégei elégedettek voltak, hisz 19 pontra értékelték igyekezetét.



Menü:


Előétel:


Lagzis tyúkhúsleves üstben főzve 60 főre

Hozzávalók:
5 db szép házi tyúk (egészben, csak zsigerelve)
2 kg sárgarépa
1 kg petrezselyem gyökér
2 db zellergumó, 3 fej vöröshagyma (nem teljesen megpucolva, csak a külső héj leszedve)
2 fejfokhagyma
2 db karalábé
1 közepes fej kelkáposzta
3 db paradicsom
3 db paprika (nem csípős)
5 evőkanál só (kb. 10-12 dkg)
4 evőkanál ételízesítő (kb. 6-8 dkg)
2 evőkanál egész feketebors (kb. 3-4 dkg)
40 l víz (amit majd közel a felére forralunk, mire a levesünk elkészül)
0,6 kg házi csigatészta
0,6 kg zsenge zöldborsó

Elkészítés:
A tyúkokat és a zöldségeket gondosan megtisztítjuk és megmossuk. Az üstbe beleöntjük a vizet és beletesszük a tyúkokat. Forrásig főzzük, közben lehabozzuk (fontos, így lesz szép, tiszta üledékmentes a levesünk). Bezöldségeljük, fűszerezzük, és nagyon lassú (gyöngyöző) forrás mellett 4-5 óra alatt készre főzzük. Kiemeljük belőle a zöldségeket és a tyúkokat, a levest leszűrjük. A tyúkokat kicsontozzuk és a zöldségekkel együtt vékony metéltre (julienne-re) vágjuk. A házi csigatésztát enyhén sós vízbe kifőzzük, a zöldborsót leforrázzuk. A metéltre vágott anyagokat, a tésztát és a borsót tálakba osztjuk, rámerjük a forró aranysárga levest friss finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.




Kakaspörkölt 5 főre

Hozzávalók:
1 db szép kakas (kb. 2 kg)
0,4 kg vöröshagyma
0,10 kg zsír vagy olaj
0,02 kg fűszerpaprika ( édes – nemes)
0,02 kg só
0,002 kg őrölt fekete bors
1 db paradicsom
1 db paprika (édes)
0,5 dl száraz vörösbor

Elkészítés:
A kakast megtisztítjuk, megmossuk, és részeire szedjük. A vöröshagymát apróra (finomra) vágjuk, és a zsíron (olajon) megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és kevés vízzel felöntjük (fontos, hogy a fűszerpaprika ne égjen meg). Ezután beletesszük a kakast, sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a kis kockára vágott paprikát, paradicsomot, és lassú tűzön készre főzzük (főzés közbe mindig annyi vizet öntünk hozzá, hogy rövid lében párolódjon, pörkölődjön). Ha már puha a kakas, hozzáöntjük a vörösbort és összerottyantjuk.




Hurkasütés 60 főre

Hozzávalók:
15 kg hurka vegyesen (véres, májas)
Elkészítés:
A hurkát tepsibe rakjuk, egy kevés zsírt rakunk alá (a hurka zsírosságától függően). 1800C – os sütőben aranysárgára, roppanósra sütjük. Friss kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk.




Túrós csusza 5 főre

Hozzávalók:
0,4 kg csuszatészta (lehetőleg házi)
0,3 kg túró
3,5 dl tejföl
0,3 kg füstölt szalonna

Elkészítés:
A szalonnát kis kockákra vágjuk és kipirítjuk. A csusza tésztát kisebb darabokra tördeljük, enyhén sós, olajos vízbe kifőzzük. Leszűrjük, langyos vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, kevés szalonnazsírral elkeverjük. Ha száraz a túrónk tejfölt adunk hozzá és a tésztával összekeverjük. Tálalásnál tejföllel meglocsoljuk, és a kipirított szalonnakockákkal megszórjuk.




Házi rétes 5 főre

Hozzávalók:
40 dkg liszt
langyos víz, pár csepp ecettel (amennyit felvesz a liszt)

zsemlemorzsa
előre ízesített töltelékek (túró, meggy, alma)

Elkészítés:
Könnyű, vékony tésztát készítünk, amit három nagyobb gombócra szedünk. Egy gombóc egy rúd tésztája. Meleg helyen tartjuk, megmelegített edénnyel lefedve fél órát pihentetjük. Lisztezett damasztabroszon kinyújtjuk. Felolvasztott zsírral meglocsoljuk majd vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával. Az előre elkészített tölteléket egyenletesen rászórjuk és a tésztát az abrosz segítségével feltekerjük. Világos pirosra sütjük.


Forrás: tv2.hu

Nádas György vacsorájával a 60-a évek idézte



Nádas György estjén a 60-as éveket idézte, és menza hangulatú vacsorával gondolta társait meglepni. Vacsorája nagyon ízlett, és így nem véletlen, hogy 19 pontot gyűjtött be, amivel meg is nyerte ezt a hetet.





Menü:


Előétel: Köménymagos csurgatott tojásleves

Recept
Csurgatott tojásleves

Hozzávalók:

-6 db tojás,
-kevés olaj,
liszt 2 kiskanál,
-só, bors,
-ételízesítő,
-köménymag,
-pirospaprika,


Elkészítés: Kevés olajon kipattogtatom a köménymagot. Mikor pár pillanatig pattogott, utána kevés liszttel rántást készítek. Ízlés szerint kerül bele bors, és pirospaprika.
Felengedem vízzel, és sózom, Delikátozom.Mikor forr beleöntöm állandó keverés mellett a 3 tojást, amit villával felvertem. Mikor újból felforr, akkor a maradék 3 tojást beleengedem a levesbe. Ízlés szerint 8-10 percig főzöm.

Forrás: hoxa.hu



Főétel: Marhalábszárpörkölt vörösborosan, főtt burgonyával és friss házikenyérrel és vágott savanyúsággal

Recept:

Vörösboros marhapörkölt

Hozzávalók:

1 kg marhahús
3 fej vöröshagyma
1 doboz paradicsom
1 zöldpaprika
1,5 dl száraz vörös bor
pirospaprika, olaj, só, bors, fokhagyma, kömény


A húst alaposan megmosom, felkockázom. A hagymát megdinsztelem, a tűzről lehúzva hozzáadom a pirospaprikát, rádobom a húst, rávágom a paprikát, és a hámozott paradicsomot. Ha nincs, jó a paradicsompüré is. Sózom, borsom, kevés köményt (őrölt) teszek bele, kb 4 gerezd fokhagymát nyomok rá, lefedem és lassú tűzön főzöm. Jó sokára fő meg. Amikor már a hús puha, akkor hozzáadom a vörösbort, még egy jó fél órát főzöm, aztán kész. Egyáltalán nem kell hozzá vizet adni, főleg, ha hámozott paradicsomot használunk. A hús leve, meg a paradicsom leve elegendő.

Forrás: Pumbali receptje

A jó sűrű szaft titka a sok hagyma



Desszert: Kakóspiskóta lekvárral

Recept:
Kakaós piskóta

4 egész tojás
2 tejfölös pohár cukor
ezeket habosra kevered,

majd:
2 tejfölös pohár liszt
2 pohár tejföl
3-4 evőkanál kakaópor,
kb. fél csomag sütőpor.

Ezeket jól összekevered, és egy normál méretű tepsibe beleöntöd. Megsütöd.

Forrás: mokusmaszat.freeblog.hu


2009. március 27., péntek

Kállai Ildikó gondosan készített vacsorája nem igazán nyerte el a vendégek tetszését



Kállai Ildikó fantasztikus vacsorával készül.
Nagyon ügyel a tisztaságra és az egészségre a vacsora készítése közben. Szerettel várja vendégeit.
A vendégek azonban nem igazán értékelik Ildikó igyekezetét, hisz vacsoráját mindössze 13 pontra értékelik.



Menü:




Előétel:

Grissini baconszalonnába tekerve, saláta, brokkoli, paradicsom, mozarella sajt, mártások





Főétel: Sokácbab

Recept:
A Mohács környékén élő sokacok étele a tűzálló fazékban főtt úgynevezett „köcsögbab”.
Tűzálló fazekakban – természetesen cserépből valókban főzik ezt az ételt.

Hozzávalók: (5 személyre)

1 kiló bab (lehet fehér vagy tarka), 1 fej hagyma, 2-2 darab sárgarépa és petrezselyemgyökér, 4-5 gerezd fokhagyma 2-3 darab hüvelyes paprika, egy csokor petrezselyem zöldje, 30 dekakilogramm kockára vágott füstölt hús - (lehet pulykacomb is)-, só, törött piros paprika, 5 liter víz.

A babot beáztatjuk előző este, és a zöldségeket megpucoljuk, karikára, apróra vágjuk.

Tüzet rakunk, és parazsat készítünk, ami köré a fazekakba felkészítjük az ételt. A babot kicsit főzzük egyedül, aztán beletesszük a többi hozzávalót és a parázs körül hagyjuk főni. Kevergetni nem kell, mert „magától megfordul” attól, hogy csak egyik oldalon kap a parázs melegéből.

Lenyűgöző látvány, ahogy a parázs körüli fazekakban forogva fő a finom bab, illata is fenséges.


Forrás: hagyomany.virtus.hu



Desszert: Túrógombóc

Recept:
TÚRÓGOMBÓC (elronthatatlan)

Hozzávalók:
25 dkg túró
1 dl búzadara
2 ek tejföl
2 ek olaj
2 db tojás
2 ek cukor
zsemlemozsa

A túrót villával szétnyomkodjuk, a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét habbá verjük a 2 evőkanál kristálycukorral.
A túróhoz hozzáadjuk az olajat, a tojások sárgáját , a tejfölt, és alaposan kikeverjük.
Ezután belekeverjük a búzadarát, és a végén a habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
Csipet sót is keverhetünk bele.
Egy egész éjszakára betesszük a hőtőbe.
Másnap vizes kézzel nem túl nagy kb. szilva nagyságú gombócokká formázzuk, kifőzzük. Miután feljön a víz tetejére,
még 7-10 percet főnie kell (az első gombócot vágd szét, hogy megfőtt-e).
Közben olajat hevítünk egy serpenyőben vagy lábasban, aranyszínűre pirítjuk benne a morzsát, és a kifőtt gombócokat megforgatjuk benne.
Tejföllel és porcukorral kínáljuk.

Megjegyzés:
Miután összekevered a hozzávalókat, elég lágy masszát kapsz, de ne tegyél hozzá búzadarát, másnapra tökéletes lesz!
Ha esetleg másnap mégsem tudod formázni, max. 2 evőkanál grízt tegyél hozzá, de ezután is állnia kell 1-2 órát.
Ha nem akar a víz tetejére jönni a gombóc kb. 5 perc főzés után, akkor fakanállal óvatosan piszkáld meg.

Forrás: szenti.info


2009. március 26., csütörtök

Pintér Tibor monarchiás vacsorával várta vendégeit



Pintér Tibor különleges lovasszínházzal kedveskedett vendégeinek a Hal a tortán műsorában, segítsége Márkos Attila a Komáromi Lovas Színház direktora volt. Sajnos a lovas produkciók kicsit felverték a port, ami nem tett jó a vacsorának. Tibor vacsoráját 16 pontra értékelték a vendégek.




Menü:




Előétel: Huszár gulyás - Gulyás leves cipóban

Recept:
Bográcsgulyás

Hozzávalók:
Fél kg szarvaslábszár, 80 dkg burgonya, 5 dkg zsír, vagy olaj, 2 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 ek házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 cseresznyepaprika, 1 zellerlevél, 1 sárgarépa, 1 zöldség, köménymag, kevés majoranna, só, csipetke egy tojásból.

Elkészítés:
A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd belekeverem a felkockázott húst. Sózom, majd idõnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a paprikát és egy kevés vizet, beleteszem a cseresznyepaprikát. Rászórom a köménymagot, valamint a majorannnát és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. Ekkor belekarikázom a sárgarápát, a zöldséget, belekockázom a krumplit, a zöldpaprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát. Felöntöm kb 2 liternyi vízzel és majdnem puhára párolom. Mikor a krumpli majdnem megpuhult, beleteszem a csipetkét, amellyel még kb. 10 percig fõzöm.

Cipóban tálalva:
A cipónak le kell vágni a tetejét, kikaparni a belsejét. Megtölteni a forró gulyással és visszarakni rá a kalapot.

Forrás: grocceni.com



Főétel: Kapitány pecsenyéje - Nyárson sültek

Fűszerezett, pácolt húsok, gomba, kolbász nyárson







Desszert: Császármorzsa

Recept:
Császármorzsa (smarni)


Hozzávalók:
20 dkg liszt
4 tojás
2,5 dl tej
csipet só
1 evőkanál cukor
2 evőkanál sütőmargarin


Elkészítés:

A lisztet tálba szitálom. Egy habverővel belekeverem a tejet, a sót és a tojássárgáját. A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd hozzáadom a cukrot, tovább verem. Egy nagy serpenyőben margarint hevítek, és beleöntöm a tésztát. A smarnit addig sütöm, míg az alja megpirul. Ekkor megfordítom, és a másik felét sütöm meg.Villával nagyobb darabokra szakítom, és forrón tálalom.


Forrás: mindmegette.hu




Tornóczky Anita repülve találta ki a menüjét, amit a vendégeinek készített a Hal a tortán-ban



Tornóczky Anita Hajdú Pétertől kért segítséget, igaz, hogy eredetileg csak arra kérte, vegyen neki fűszernövényt, de ha már ott volt, akkor már segített is egy kicsit...... hogy jól járt-e vele Anita? Nem biztos, lehet, hogy Peti miatt került a kutyaszőr a sütibe?
Anita vacsoráját a vendégek 17 pontra értékelték



Menü:


Előétel: Rakott padlizsán

Recept:
Sajtos rakott padlizsán

Hozzávalók:
2 db hosszúkás padlizsán, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 db zöldpaprika, 4 közepes nagyságú paradicsom, 10 dkg rizs, 4 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, ujjnyi vastag karikákra vágjuk. Mindkét oldalán megsózzuk, és húsz percig hagyjuk állni, addigra keserû levét kiengedi. Közben a zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük. A paradicsomot felkarikázzuk. A rizst átválogatjuk, és többször váltott vízben megmossuk. Lecsurgatva egy evõkanál olajon üvegesre pirítjuk. Annyi vízzel töltjük fel, amennyi bõven ellepi, majd jól megsózzuk, és fedõ alatt addig pároljuk, amíg az összes levét beszívja. A padlizsánkarikákat papírszalvétával letörölgetjük, és lisztbe mártva három evõkanál olajon mindkét oldalán hirtelen átsütjük. Tepsibe vagy tûzálló tálba rakunk egy réteg padlizsánt, erre kevés rizst szórunk, majd leöntjük az öntettel, amit a tejfölbõl a maradék olajjal, sóval, borssal és zúzott fokhagymával kevertünk. Erre reszelt sajtot hintünk, majd megrakjuk paradicsommal és zöldpaprikával. Erre hagymakarika kerül, amelyet újabb padlizsánréteg követ. A rétegezést addig folytatjuk, amíg csak a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére öntet és reszelt sajt kerüljön, amelyet a zsemlemorzsával meghintünk, majd befedve forró sütõben huszonöt percig pároljuk közepes lángon. Végül a fedõt levéve, megpirítjuk a tetejét.


Forrás: tutireceptek.hu



Főétel: Osso bucco

Recept:
Osso Bucco (olasz borjúláb)

Hozzávalók:
4 nagyobb szelet csontos borjúláb (egyenként kb. 20 dkg)
1 dl olívaolaj
1 répa
1 szál zeller
1 kis póréhagyma
1 cikk fokhagyma
1 hagyma
3 dkg vaj
1 dl fehérbor
6 db hámozott paradicsom
1 liter húsleves
1 csokor petrezselyem
1/2 teáskanálnyi reszelt citromhéj

bors

Az olívaolajat felforrósítjuk, a borjúlábat elősütjük, a kockára vágott zöldséget és a hagymát, fokhagymát a vajon megpároljuk, fehérborral leoltjuk. A lábszárszeleteket lecsepegtetjük, a párolt zöldséghez tesszük a paradicsommal együtt. Ráöntjük a húslevest, sózzuk, borsozzuk, és középmeleg sütőben (kb. 175 °C) 1,5 órán át pároljuk. Apróra vágott petrezselyemmel és reszelt citromhéjjal tálaljuk.
Sáfrányos rizottó, vagy tészta illik hozzá.

Forrás: konyhamester.hu

Risotto

Hozzávalók:
0.80 dl olívaolaj
6 dkg vaj
1 kis fej kockára vágott hagyma
1,25 dl fehérbor
50 dkg kerek szemű rizs, (nem gyorsrizs!)

sáfránypor
6 dkg reszelt parmezán sajt
7,50 dl húsleves

Az olívaolajat, és egy kiskanál vajat felhevítünk, a hagymát üvegesre pároljuk benne, ráöntjük a bort, felhevítjük, hozzátesszük a rizst, s sóval és sáfránnyal ízesítjük. Állandó kevergetés mellett apránként hozzátesszük a húslevest, s a rizst készre főzzük. Leveszzük a tűzről, és végül hozzákeverjük a maradék vajat és a parmezán sajtot.
Csak frissen elkészítve jó, de úgy kiváló köret.

Forrás: konyhamester.hu




Desszert: Csokis-diós (browni-szerű) süti fagyival

Recept:
Browni:

Hozzávalók:
1.0liter olaj
1.00kg cukor
1.00liter tojás ez kb:12-14db
2csomag sütőpor
0.25kg kakaópor
1.00liter joghurt
1.00Kg liszt


Ebből az anyaghányadból minimum 20 adag lesz.
A tojásokat habosra verjük a cukorral,beletesszük az olajat a joghurtot,majd
a sütőport és a lisztet legvégül a kakaót.Nem szabad nagyon sokáig keverni.
Kivajazott lisztezett tepsibe tesszük.
15pecig 180 fokon ,majd 45 percig 150 fokon sütjük.
Ha kihült felkockázzuk,majd fagylalttal és egy hozzáillő mártássa tálaljuk.
A mártás lehet pl: csokoládé,vanilia,kávé,valamilyen savanykás gyümölcs,
pl:áfonya,erdei mix,málna eper,ribizli,meggy,rebarbara,stb.

Forrás: gumirepa.hu

Az adagot lehet felezni :)
Anita csak a felébe tett kakaót, így lett kétszínű a sütije és a tetejét megszórta durvára vágott dióval

2009. március 24., kedd

Beleznay Endre kislányával és testvérével fözött vendégeinek



Beleznay Endre kislányával és testvérével készítette el a vacsorát vendégeinek, amit azok összesen 16 pontra értékeltek.




Menü:



Előétel: Tárkonyos pulykaragu leves

Recept:

Tárkonyos pulykaraguleves

Hozzávalók:

40 dkg pulykamell filé
1 vöröshagyma
1 dl olaj
1 csokor petrezselyem zöldje
1 kis csokor tárkonylevél
1 liter csontlé (lehet leveskockából is)
20 dkg vegyes zöldség
1 cikk zeller
10 dkg gomba
6 dkg liszt
2 dl tejszín
1 evõkanál tárkonyecet
pár csepp citromlé

õrölt bors

Elkészítés:
A pulykahúst kockákra vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd a fele olajon aranysárgára pirítjuk. Rátesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a vágott petrezselyemmel meg a tárkonylevéllel, majd kevés csontlével felengedjük.
Közben megtisztítjuk, és kockákra vágjuk a zöldséget, a zellert és a gombát, azután a húshoz adjuk. Lassan pároljuk, majd felengedjük a maradék csontlével.
A maradék olajból a liszttel világos rántást készítünk, ezzel sûrítjük a levest. Hozzáadjuk a tejszínt, és jól kiforraljuk. Tárkonyecettel és egy kevés citromlével savanyítjuk, forrón tálaljuk.

Forrás: gasztrostudio.hu



Főétel:

Tepsis baconos csirkemell




Tepsis Tőkehal koktél paradicsommal







Majonézes kukoricasaláta







Desszert: Csokoládés pilletorta fagylalttal



2009. március 21., szombat

Koncz Gábor vadhúsos ételeket készített



Koncz Gábor vacsoráját 19 pontra értékelték, mellyel első helyre került Mészöly Kálmánnal, aki szintén 19 pontot kapott vendéglátásáért. Ám Mészöly Kálmán lemondott a nyereményről és átadta az első helyet teljesen Koncz Gábornak.





Menü:


Libamáj pirítóssal és lilahagymadzsemmel

Lilahagymadzsem:

Recept:
Hagymalekvár

1 kg lilahagyma
0,5 dl olaj
3 ek barnacukor
1 dl vörösbor
1-2 ek balzsamecet
1 csipet só

Az olajon felolvasztjuk a barnacukrot, majd hozzáadva a jóminõségû vörösbort, sziruppá forraljuk. Ezután beleforgatjuk a felszeletelt lilahagymát, és addig pároljuk benne fedõ alatt, míg az egészen össze nem fonnyad. Ekkor csipetnyi sóval és egy kanál balzsamecettel fûszerezzük, majd fedõ nélkül, gyakori keverés mellett elpárologtatjuk belõle a felesleges vízmennyiséget. Ha dzsem állagú a lekvárunk, már készen is vagyunk. (Akárcsak a gyümölcsbõl készült lekvárok, megfelelõen kezelve ez is sokáig eltartható.)

Forrás: Dóri-bogyó


Előétel: Vadmalacleves







Főétel: Szarvasgerinc áfonyával, vörösboros mártással







Desszert: Vargabéles vanília mártással

Recept:
Vargabéles

Hozzávalók:
2 csomag réteslap, 50 dkg cérnametélt, 30 dkg tehéntúró, 2 tojás, 3 evőkanál vaj, 4 evőkanál porcukor, 1 dl tejföl, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás porcukor

Elkészítés:
A cérnametéltet forrásban lévő, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és folyóvíz alatt leöblítjük. A kihajtogatott réteslapokat kevés olvasztott vajjal megkenjük. A túrót szitán áttörjük, teszünk bele kevés vajat, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgákat, a tejfölt, a mazsolát, a reszelt citromhéjat, néhány csepp citromlevet, és az egészet jól összekeverjük. A tojások fehérjét kevés sóval, cukorral kemény habbá verjük, és a túróhoz dolgozzuk. Beleforgatjuk a főtt cérnametéltet. A tepsit kivajazzuk, kibéleljük 2 réteg réteslappal, ráhalmozzuk a túrós cérnametéltet, és a tetejét beborítjuk a maradék réteslappal. Olvasztott vajjal megkenjük, majd előmelegített sütőben 180º C-on aranysárgára sütjük. Ha elkészült, kockákra vágjuk, meghintjük vaníliás cukorral, és máris tálalhatjuk.

361 kcal/kocka (10 kockánál), 1526 kJ

A Meglepetés tippje
Ha van időnk, és nagyon finomat akarunk csinálni, adjunk hozzá tasakos vanília krémporból tejjel könnyen elkészíthető vaníliaöntetet. A vargabéles réteslap nélkül is süthető.

Forrás: meglepetés.hu


Mészöly Kálmán részeges csirkét készített vendégeinek



Mészöly Kálmán nem tartja magát díjnyertes szakácsnak, de feleségének mindig szokott segíteni a konyhában, ezért nem esett kétségbe a rá váró feladattól, bár kis segítséget igénybevett ő is.
Vacsoráját a vendégek 19 ponttal jutalmazták.



Menü:


Fogadó falatkák
Sajt, olajbogyó, sajttaltöltött pepperoni






Előétel: Szőke Szikla húslevese avagy orja leves Mészöly módra
orja, rengeteg zöldség, hagyma, fokhagyma, só, bors, víz





Főétel: Részeges csirke
kizsírozott tepsiben baconszalonna, almaszeletek, fűszerezett csirke darabok, és újra almaszeletek




Desszert: Gyümölcsös rizs



2009. március 19., csütörtök

Kőbán Rita hangulatos tanyáján húsmentes étkekkel várta vendégeit



Kőbán Rita nem szeret sok időt töltetni főzéssel. Vegetáriánus étkei lenyűgözték a vendégeket, vacsoráját 17 pontra értékelték.




Menü:




Előétel: Répaleves


Recept:
Répaleves
Hozzávalók:
1kg répa
petrezselyem

bors
2db leveskocka
3dl tejszín
víz

Elkészítés:
A répát megpucoljuk, majd megfõzzük a leveskockás vízben. Miután eléggé megpuhult kézimixerrel addig kavarjuk, amíg homogén "pépet" nem kapunk.
Ezután hozzádjuk az apróra vágott petrezselymet, a sót, a borsot, és a tejszínt!

Forrás: tutreceptek.hu




Főétel: Gombás lasagne

Recept:
Gombás lasagne
Hozzávalók:
60-70 dkg gomba
4-5 evőkanál olaj
15 dkg sürített paradicsom
2 dl víz
1 csapott kiskanál só
fél mokkáskanál őrölt feketebors
1-1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű, bazsalikom és oregánó
1 csomag /40 dkg/ lasagne tészta
A sajtos besamelmártáshoz:
10 dkg sütőmargarin
3 evőkanál finomliszt
1 liter tej
1 kiskanál só
1 mokkáskanál bors
15 dkg reszelt sajt


Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. Olajon megpirítjuk, majd a paradicsompürét is hozzáadjuk. Ezután a vízzel felöntjük, megsózzuk, megborsozzuk, a zöldfűszereket beleszórjuk, és 2 percig főzzük. A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, a lisztet beleszórjuk, kevergetve megforrósítjuk, de nehogy megégjen. A tejet apránként hozzáöntjük, folyamatosan keverve mártás sűrűségűre főzzük. Közben megsózzuk, megborsozzuk, a sajt felét hozzákeverjük. Egy akkora tepsit vagy tűzálló tálat kivajazunk, amiben 3 lasagne lap elfér egymás mellett. Néhány kanál sajtos mártást teszünk az aljára, a tésztát ráfektetjük. Erre paradicsomos-gombás mártást locsolunk, amire sajtos mártás kerül, és megint tészta. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalókból tart. A lényeg, hogy a tetején sajtos mártás legyen, különben nem puhul meg a tészta. A tetejére rakjuk a maradék reszelt sajtot, majd előmelegített sütőben /210 fok, légkeverésesben 190 fok/ kb. 25 percig sütjük

Forrás: mindmegette.hu




Desszert: Lusta asszony rétese

Recept:
Lusta asszony rétese

Hozzávalók: 25 dkg liszt
1 sütőpor
18 dkg kristálycukor
0,5 kg túró
1 csomag mazsola vagy magolt meggy
1 teavaj
3 tojás
0,5 l tej
1 vaníliáscukor

Elkészítés: A lisztet, sütőport és a cukrot összekeverjük és felét közepes méretű kizsírozott tepsibe öntjük. Rárakjuk a turót, mazsolát. Erre szorjuk rá a keverék másik felét. Ráreszeljük a teavajat. Ráöntjük a tojás és a vaníliacukros tej keverékét. Sütjük.
Tanácsok: Ha lassan sütöd, nagyon finom ropogósra átsül. Tölteléknek mindenféle édes dolgot felhasználhatsz.

Forrás: hoxa.hu


2009. március 18., szerda

Brunner Márta magyaros menüvel készült


Brunner Márta apukáját kérte meg, hogy segítsen a vacsora elkészítésében. Vacsoráját a vendégek 18 pontra értékelték




Menü:




Előétel: Kecskesajt dióval, töltött tojás






Főétel: Fogas orly módra, rizibizivel, majonézes fűszeres dreissinggel






Desszert: Gesztenyepüré almahabbal és málnakoronával




2009. március 17., kedd

Inti anyukája receptjét próbálta elkészíteni



Inti szeret főzni, de nem tud, így az esélytelenek nyugalmával vágott bele.....vacsoráját 13 pontra értékelték a vendégek




Menü:



Előétel: Avokádókrém és feketebabkrém pirítóssal

Avokadó krém
(Krema de aguacate)
Hozzávalók: 2 db avokadó, 1 kis paradicsom meghámozva és apróra vágva, 1 lime citrom leve, 2 evőkanál hagyma apróra vágva, só ízlés szerint, 2 evőkanál apróra vágott koriander zöld, erős paprika szósz ízlés szerint, ½ evőkanál worchester szósz.
Elkészítés: Minden hozzávalót összeturmixolunk, frissen táláljuk pirítóssal vagy tortilla chipsszel.


Fekete bab krém
(Frijoles negros refritos)
Hozzávalók: ½ kg fekete bab, 2 közepes vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, olívaolaj, só, bors, parmezán sajt.
Elkészítés: Előtte való este beáztatjuk a babot. A hagymát, a babot a fokhagymával megfőzzük, kb. 2 órán keresztül. Amikor puha a bab, megsózzuk, ledaráljuk. Az olívaolajat forrósítjuk, az apróra vágott hagymát pirítjuk, hozzáadjuk a darált babot, és jól megpirítjuk addig, amíg sűrű nem lesz. Rászórjuk a sajtot a tetejére.


Főétel: Sajttal és sonkával töltött csirkemellfilé burgonyapürével

Töltött csirkemell filé
(Pechuga de pollo rellenas)
Hozzávalók: csirkemell filé, sajt (cheddar v. mozarella), sonka v. mortadela, só, bors, worchester szósz

Elkészítés:
A csirkemell filét fóliában egy kicsit kiklopfoljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, worchester szósszal bekenjük, kb. 1 órát pihentetjük. A csirkemellre teszünk egy szelet sajtot és egy szelet sonkát, összetekerjük, alufóliába betekerjük. Kb. 30 percig magas hőfokon sütjük. Burgonyapürével, friss salátával vagy párolt zöldséggel szépen szeletelve tálaljuk.


Desszert: Banántorta csokiöntettel

Banántorta
(Queque de banano)
Hozzávalók: 5 db banán, 1 csésze cukor, 1 evőkanál vaj, vanília, fahéj, szerecsendió ízlés szerint, 1/2 csésze liszt, ½ kávés kanál sütőpor v. szódabikarbóna, 1 tojás.

Elkészítés:
A banánt, a cukrot és a vajat jól összekeverjük, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat. A tojást kézzel felverjük, és hozzáadjuk, rakhatunk bele kandírozott gyümölcsöt is. Közepes lángon 40 percig sütjük. (Tűpróbát végzünk).


Forrás: tv2.hu

Mit főztek a sztárok a Hal a tortán-ban? ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO