2009. április 13., hétfő

Gombos Edina latin ízekkel próbált szerencsét a Hal a tortán műsorában



Gombos Edina a mai Hal a tortán-ban a magyar és a latin ízeket ötvözte vacsorájában. Segítségére volt férje Alberto. Közös munkájuk eredményét a vendégek 17 pontra értékelték





Menü:



Előétel:

Fasírt zöldségekkel









Mexicói aszték leves -

tortilla chips, sajt, tejföl

Andalúz gazpacho leves (paradicsom leves alappal)

Hozzávalók: 75 dkg paradicsom, 4 fej vöröshagyma, 2 cső piros színű zöldpaprika (vagy chilli), 1 avocado, 2 gerezd fokhagyma, sajt, 15 dkg szétmorzsolt száraz kenyér, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 5 dkg fehérkenyér bele, 1 kávéskanál pirospaprika, egy kevés porított köménymag, só, törött bors, 3 dl víz és 6 jégkocka.

Elkészítés: A paradicsomot néhány percre forró vízbe tesszük, majd meghámozzuk és kimagozzuk. Turmix-gépbe tesszük és péppé törjük, majd kis vízzel hígítjuk. A hagymákat összevágjuk, a foghagymát összetörjük, és az edénybe forró olajon átsütjük. Hozzá adjuk a pépes paradicsomot, és paradicsomleves alapot készítünk belőle, amibe bele tesszük a felszeletelt csípős paprikát (vagy chillit), és az avocadót. Összeforraljuk a már félig kész levest, teszünk bele reszelt sajtot, és már tálalhatjuk is.


Főétel: csicseriborsó pörkölt,

fokhagymás, limos yucca,




Feketebabos rizs (congris arroz)
A kubaiak "nemzeti eledelének" két fő alapanyaga: a rizs (arroz) és a fekete bab (frijoles negros). Az utóbbit nálunk csak egy-két helyen lehet beszerezni, Budapesten például egy indiai és egy afrikai boltban.

Hozzávalók: 130 gramm fekete bab (helyettesíthető vörös babbal), kevés kolbászkarika, vagy füstölt hús apróra kockázva, 2 ek olívaolaj, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db kaliforniai paprika, piros, 1 db chilipaprika, 200 gramm hosszúszemű rizs, 1-2 babérlevél, 1-2 culantro (koriander növényke), 2 ek fehérborecet, 2 ek sűrített paradicsom, 1 tk só, feketebors, frissen őrölve

Elkészítés: A babot átválogatjuk, megmossuk és legalább 10 órára beáztatjuk. Utána annyi vízben, amennyi bőven ellepi, feltesszük főni és puhára pároljuk. Ha kész, leszűrjük, de a főzőlevet felfogjuk (ez teljesen sötét és sűrű). Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olajat, rátesszük a durvára vágott hagymát, fokhagymát és kolbászt, kissé megpirítjuk, majd rátesszük a jól átmosott rizst. Hozzátesszük a kisebb darabokra vágott paprikát és a fűszereket. Felöntjük a bab főzőlevével és félig lefedve addig pároljuk, amíg puha nem lesz. Ha kész, hozzákeverjük a készre főtt babot és átforgatjuk vele.




Desszert: Fahéjas fehérboros édesbundáskenyér

Fahéjas, fehérboros édes bundáskenyér

Hozzávalók: 5 dl langyos tej, 2 kávéskanál fahéj, 3 tojás sárgája, 5 dl vörösbor, 4 evőkanál olívaolaj, 20 dkg cukor, 1 szikkadt kenyér vagy bagett, kb. 2 centis szeletekre vágva

Elkészítés: 1 kávéskanál fahéjat elkeverünk a tejben, majd megmártjuk benne a kenyérszeleteket (ne ázzanak szét). Egy tálban villával felverjük a tojássárgákat, megforgatjuk meg benne a tejes kenyérszeleteket. Egy serpenyőben felhevítünk 4 evőkanál olívaolajat, ebben pirítjuk meg a kenyérszeletek mindkét oldalát, majd nem túl magas jénai tálba helyezzük őket. A serpenyőbe öntjük a bort és a cukrot, ízesítjük 1 kávéskanál fahéjjal, majd addig forraljuk, míg a felére fő. Ezt a szirupot öntjük a kenyérszeletekre. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.

2009. április 10., péntek

Korda György körültekintően készült a vacsorával



Korda György egyedül vásárolt, de a főzést egyedül már nem merte elvállalni, hisz nem szokott főzni. Egy séf segítségét kérte, és így 18 pontot kapott az estjére vendégeitől.



Menü:




Előétel:

Libamáj majonézes krumplival





Főétel:

Joghurtos fokhagymás szűzérme vok zöldséggel







Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, krokettel

Szarvaspörkölt

Hozzávalók: 1 kg szarvascomb, 3–4 fej vöröshagyma, 2–3 zöldpaprika, 2 paradicsom, 5–6 gerezd fokhagyma, bors, só, 15 dkg pirospaprika, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír, 2 dl vörösbor, 2 db babérlevél, chilipaprika és őrölt kömény.

Elkészítés: A kockákra vágott vöröshagymát megpirítjuk, s erre rátesszük a karikákra szelt zöldpaprikát és a paradicsomot, majd hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát és a felkockázott szarvashúst. Felöntjük 2 dl vízzel; sózzuk, borsozzuk, beletesszük a chilipaprikát és az őrölt köményt. 3/4 órai főzés után beletesszük az apró kockákra vágott füstölt szalonnát is, akárcsak a fokhagymát. Ezután hozzáöntjük a 2 dl vörösbort, s további 20 percig főzzük. A csípős szarvas-pörköltet főtt burgonyával kínáljuk.


Desszert:

Máglyarakás

Máglyarakás

Hozzávalók: kifli (vagy fonott kalács), 3 tojás, 3 ek. vaníliás cukor, 2 dl tej, kb. 2-3 db alma, ő.fahéj, mazsola, apróra vágott dió.

Elkészítés: A kifliket felkarikázzuk (a kalácsot feldaraboljuk). A tojások sárgáját elkeverjük a vaníliás cukorral, föleresztjük a tejjel. Beleforgatjuk a feldarabolt kiflikarikákat (vagy kalácsdarabokat). Vajjal kikent tepsibe öntjük, majd a tetejét rumban áztatott vékony almaszeletekkel rakjuk meg, és hintsük meg fahéjas cukorral, mazsolával és apróra vágott dióval. Sütőbe tesszük, és megsütjük. Amikor az alma már puha, kivéve a sütőből a 3 tojásfehérjéből cukorral habot verünk, baracklekvárt keverünk bele, és rárakjuk a massza tetejére. Visszahelyezzük az egészet a sütőbe, míg a hab kissé megbarnul. Tálaláskor kockákra vágjuk, adhatunk mellé még sodót vagy mártást is. (Készíthetjük úgy is, hogy az almát nem nyersen, vékony szeletekben rakjuk rá, hanem reszelve, kissé megpárolva, kinyomkodva.)

Forrás: tv2.hu

2009. április 9., csütörtök

Balázs Klári élete első húsvéti sonkáját főzte a Hal a tortánban



Balázs Klári gumikesztyűben fogott a vacsora elkészítéséhez, előtte egyik barátjától kért segítséget, és férje, Korda György is adott neki néhány tanácsot.
Vacsoráját 18 pontra értékelték a vendégek.




Menü:



Előétel:

Húsvéti sonka






Főétel:

Csirke pörkölt

Csirkepaprikás

Hozzávalók: 1 kg csirke, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 ek. édes paprika, só, bors, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, 2 ek. olaj

Elkészítés ideje: 30 perc
Elkészítés módja: A csirkét megtisztítjuk, és darabokra vágjuk. A hagymát felkockázzuk, a fokhagymát pedig összepréseljük. Olajban megpirítjuk a hagymát, beletesszük a húst, majd rászórjuk a fokhagymát, sót, borsot, így az egészet megpirítjuk. Közben a paradicsomot szeletekre vágjuk, és a zöldpaprikával együtt a húshoz adjuk. Pirospaprikát szórunk rá, kevés vizet adunk hozzá, és így pároljuk. A hússzeleteket kivesszük, és a zaftba öntjük a liszttel összekevert tejfölt. Addig kevergetjük, amíg besűrösödik, ekkor visszarakjuk a csirkét.


Desszert:

Madártej


Hozzávalók (4 személyre): 1,5 liter tej, 6 tojás, 15 dkg cukor, liszt, vanília, só

A tojásfehérjékből - 5 dkg cukorral - verjünk kemény habot. A tej felét forraljuk fel, majd a habból (egy evőkanállal) szaggassunk bele nagy galuskákat. Lassú tűzön főzzük, s ha félig már "megszilárdult", óvatosan fordítsuk át. Amikor kész, szedjük ki, és tegyük félre. Ezután öntsük hozzá a tejhez a másik felét is, tegyünk bele egy (2-3 darabra tört) rúd vaníliát, egy csipetnyi sót, majd forraljuk fel. A tojások sárgáját dolgozzuk el a maradék cukorral és egy teáskanálnyi liszttel. Néhány kanálnyi tej hozzáadásával hígítsuk fel ezt a keveréket, majd lassan csurgassuk a tejbe. Kevergetve főzzük, míg kissé be nem sűrűsödik. Akkor húzzuk félre (szedjük ki belőle a vaníliát), hagyjuk kihűlni, majd tegyük a tetejére a galuskákat, s a tálalásig jól hűtsük be.

2009. április 8., szerda

Batiz András menüje a Hal a tortánban


Batiz András előételében a legnagyobb sikere a különleges stangliknak volt, főételnek élete első kacsáját készítette.

Batiz András 20 pontot kapott vendégeitől az estjére.



Menü:




Előétel: Hideg ízelítő

serrano sonka,
sajtok,
frissen sült stangli - csokoládés, fokhagymás, olivás, mazsolás-diós,



Főétel: kacsasült római edényben

Sült kacsa

Hozzávalók: 2 db kacsa, 2 db borízű alma, 2 narancs, 2-3 evőkanál olaj, majoránna, egész bors, só.

Elkészítés: A hízott kacsát beirdaljuk, belső részeit jól megmajorannázzuk, almát, narancsot teszünk bele, és saját zsírjában megsütjük. Sütés közben néha megkenegetjük az alatta lévő zsírral. Köretként pezsgős lila káposztát, hagymás tört krumplit ajánlunk.


Francia rakott burgonya

Hozzávalók: 1,20 dkg burgonya, 5 tojás, 4 dkg zsír, 4 dkg liszt, 3 dl tej.

Elkészítés: A héjában főtt burgonyát és a 3 keményre főtt tojást meghámozzuk, és karikára vágjuk. 4 dkg zsiradékból, 4 dkg lisztből és 3 dl tejből besamelt készítünk. Sóval ízesítjük, belekeverünk 2 nyers tojássárgáját, és kemény habbá vert fehérjét, hozzákeverjük a burgonyát és a tojást vigyázva, hogy közbe össze ne törjön. Ha szükséges, utána fűszerezzük. Ezután zsiradékkal kikent, zsemlemorzsával meghintett tűzálló edénybe tesszük, a tetejét reszelt sajttal megszórjuk, olvasztott zsiradékkal meglocsoljuk, és középmeleg sütőben megsütjük.




Desszert: Muskotályos almatorta

Almatorta

Hozzávalók (8 szelethez): 4 dl (kb. 26 dkg) finomliszt, 12,5 dkg margarin, fél mokkáskanál só, 0,5 dl hideg víz
A töltelékhez: 75-80 dkg alma, 1 citrom leve, 4 evőkanál (kb. 10 dkg) cukor, 5 dkg margarin,
A forma kikenéséhez: 2 dkg margarin

Elkészítés: A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a vízzel összegyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Az almát megmossuk, hámozás nélkül félbevágjuk, magházát kimetsszük, majd húsát 3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A tésztát egy kivajazott, 26 centi átmérőjű, alacsony tortaformába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen (a legegyszerűbb kézzel belenyomkodni). Utána az almát körben rárakjuk úgy, hogy a szeletek félig takarják egymást. A citrom levével megöntözzük - vagy ecsettel rákenjük -, majd a cukorral megszórjuk. Az olvasztott margarinnal meglocsoljuk, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (220°C; légkeveréses sütőben 200°C) kb. 30 percig sütjük. Mire kihűl, az almából kisült levet a tészta mind beissza, így nem lesz "szalonnás".


Recept:
Tejszínes almatorta
Hozzávalók 16 szelethez:
A tésztához:
20 dkg liszt
8 dkg hideg vaj
1 tojás
4 dkg cukor
A tetejére:
5 alma
fél citrom leve
8 evőkanál triple sec likőr (muskotály bor)
2 evőkanál porcukor
4 evőkanál világos lekvár
1 készen kapható, vékony piskótalap (26 cm átmérőjű)
1 tasak (10 g) zselatin
5 dl tejszín
2 tasak vaníliás cukor
1 evőkanál vágott dió
mentalevél

Előkészítés: A lisztet összegyúrjuk a vajjal, a tojással, a cukorral és 2 evőkanál vízzel. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hidegre tesszük.

Elkészítés: A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Megmosunk 4 almát, kettévágjuk, magházát kiemeljük, az alma húsát villával több helyen megszurkáljuk. Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit, rárakjuk az almákat, megkenjük citromlével, rácsepegtetünk 2 evőkanál likőrt, és rászórjuk a porcukrot. A sütőben 8-10 percig sütjük, hagyjuk kihűlni. Sütőpapírral kibéleljük egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját, belenyomkodjuk a tésztát, villával megszurkáljuk, és a sütőben 20-25 percig sütjük. Forrón azonnal megkenjük 2 evőkanál lekvárral, és ráborítjuk a kész piskótalapot. Megkenjük a maradék lekvárral, rárakjuk a sült almákat, miközben a forma oldalát végig rajta hagyjuk. A zselatint a csomagoláson olvasható utasítás szerint beáztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, közben beleszitáljuk a vaníliás cukrot. A zselatinra öntjük a maradék likőrt, felforraljuk, és összedolgozzuk a tejszínhabbal. A díszítéshez 4 evőkanálnyit csillagcsőrös habzsákba szedünk, félretesszük. A maradékot rákenjük az almákra, tetejét habrózsákkal díszítjük, és a tortát 3 órára hidegre tesszük. Tálalás előtt a maradék almát megmossuk, gerezdekre vágjuk, magházát kiemeljük, húsát vékony szeletekre vágjuk. A torta tetejét az almaszeletekkel, vágott dióval és mentalevéllel díszítjük.


Forrás: mindmegette.hu



Puskás Peti menüje



Puskás Peti még nem tanult meg főzni, bár jó szándéka meg volt, hisz még telefonos segítséget is igénybevett, azonban menüje nem hozott nagy sikert számára.

A vendégek mindössze 13 pontra értékelték a vacsorát.



Menü:


Előétel: Tojáskrém

Tojáskrém friss bagettel

Hozzávalók: 5 tojás, 1 evőkanál kefir, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál currypor, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 késhegynyi törött fekete bors.

Elkészítés:
A megmosott tojásokat keményre főzzük, majd még melegen meghámozzuk, és egészen apróra összetörjük (vagy húsdarálón kétszer ledaráljuk, így valóban pépes lesz). A vajat a tejföllel és a mustárral habosra keverjük, hozzáadjuk a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát. A fűszerekkel tovább ízesítjük, végül a darált főtt tojást is hozzákeverjük. A krémet jól lehűtjük. Friss bagettel vagy pirítóssal fogyasztjuk.


Recept:
Tojáskrém by Cicaanya:

5-6 db főtt tojás, megpucolva és feldarabolva, 2 ek mustár, 2-3 ek puha vaj, 1 tk só és egy kis darált bors.

Egy keverőtálkába tesszük az alkatrészeket, és botmixerrel vagy robotgéppel pürésítjük. Ízesíthetjük egy kis piros paprikával, vagy zöld fűszerekkel, de simán is fincsi.

Forrás: maxkonyhaja.blogspot.com



Főétel: Bundás bélszín

Recept:
Wellington bélszín II.
Hozzávalók 4-5 személyre:
80 dkg tisztított bélszín
50 dkg vajastészta
6 dkg zsír
4 dkg vaj
20 dkg gomba
fél csomag petrezselyem
2 dkg hagyma
1,5 dkg zsemlemorzsa
1 db tojás
törött bors

5 dl madeira mártás (barnamártáshoz (spanyol mártás) adj madeira bort (vagy konyakot), s forrald össze)

Elkészítés: A bélszínt éles késsel megtisztítjuk a hártyájától, sózzuk, borsozzuk. Egy kis tepsiben a zsírt megforrósítjuk, beletesszük kiegyenesítve a bélszínt, és forró sütőben 10 percig sütjük (közben időnként fordítjuk). Utána tálra helyezzük, és hűvös helyre tesszük. A gombát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Vajban sárgára pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet meg a gombát, majd sózzuk, borsozzuk, és 3-4 percig pirítjuk. Hozzákeverjük a felvert tojást és a zsemlemorzsát, hagyjuk megkeményedni, és hűvös helyre állítjuk.

A kész vajastésztát 3 mm vastagra kinyújtjuk. A kihűlt hús tetején egyenletesen szétkenjük a hideg gombapépet, és a pépes oldalával lefelé a tészta közepére helyezzük, ráhajtjuk a tészta egyik oldalát, azt bekenjük tojással, majd ráhajtjuk a tészta másik oldalát, s végül a végeken is behajtjuk. A beburkolt húst egy alacsony oldalú tepsibe tesszük úgy, hogy a gombapépes része felülre kerüljön. A fennmaradt tésztadarabkákat csíkokra vágjuk, és ezekkel díszítjük. A tetejét bekenjük tojással, és jó forró sütőben 20-25 percig sütjük, utána 20 percig langyos helyen állni hagyjuk. Tálalásnál éles késsel felszeleteljük, majd a szeleteket szép sorjában a tálra helyezzük, mellé kevés madeira mártást öntünk, és abból külön csészében is adunk hozzá.

Forrás: mindmegette.hu



Desszert: Rizses torta

Rizses torta

Hozzávalók: 1 liter tej, 1 csésze rizs, 4 egész tojás, 4-5 e.kanál cukor, 2 cs. vaníliás cukor, reszelt citrom héja, csipet só

Elkészítés: A megmosott rizst beleöntjük a tejbe, a csipet sóval, és tejberizst főzünk. (Nem szabad túlfőzni, mert a rizsszemek széttörnek.) Hűlni hagyjuk, közben lazán néha megkavarjuk. A 4 tojás sárgáját kikavarjuk cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, és óvatosan hozzákeverjük a tejberizshez. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és szintén hozzákeverjük a rizshez. Zsírozott, lisztezett tepsiben közepesen meleg sütőben megsütjük.

Recept: Epres rizstorta
Hozzávalók
500 ml tej
2 csomag vaniliás cukor
lereszelt citromhéj
1 csipet só
120 g rizs
2 tojás
4 evőkanál cukor
2 dl tejszín
6 lap zselatin
1 piskóta tortalap
500 g eper
Rövid leírás
Ezt a receptet mindig lehet variálni. Kitűnő málnával vagy más bogyós gyümölccsel, barackkal, sárgabarackkal.


Elkészítés:
A tejet a sóval, a vaníliás cukorral, a citomhéjjal felforralom.
A rizst beleszórom és kb. 35 percig főzöm, és lehűtöm.
A tojásoksat szétválasztom. A fehérjét felverem. A tojássárgáját 2 evőkanál cukorral habosra verjük, és a rizshez keverjük. A tejszínt is felverem, és beleforgatom. A tojásfehérjét szintén. A zselatint 5 percig hideg vízben áztatjuk, majd kis lángon felmelegítjük, és a rizshez keverjük. Kapcsos tortaformába helyezzük a piskótát és a fele rizses krémet rásimítjuk. Egy kicsit több mint a fele epret a krémre helyezzük. A maradék rizzsel befedjük. A hűtőbe hagyjuk megdermedni. Díszitjük cukorba mártott maradék eperrel.

Forrás: gazlap.hu





2009. április 4., szombat

Csisztu Zsuzsa indonéz ízekkel szált be a Hal a tortán e heti versenyébe



Zsusza indonéz ízekkel próbálta elvarázsolni a vendégeit. A különleges ízkombináció és az egész este hangulata elnyerte a vendégek tetszését, hisz a vacsorát 19 pontra értékelték.




Menü:




Előétel: Különleges tavaszi tekercs - csirke, tojás, krumpli, kókuszos panírban

marinált tintahal karika, tojás, fokhagyma, só, bors, citrom,

Tavaszi tekercs

Hozzávalók: 20 db fagyasztott tavaszi tekercs lap, 2,5 dkg üvegtészta, 5 db gomba, 3 zsenge sárgarépa, 3 újhagyma, 1 csokor snidling, 15 dkg főtt, tisztított garnéla, 2 evőkanál olaj, 1 liter olaj a sütéshez, 15 dkg darált sertéshús, 2 evőkanál szójaszósz, só, a kókuszos panírhoz: kókuszreszelék

Elkészítés:
Míg a tésztalapokat konyhakendővel letakarva olvasztjuk, először az üvegtésztát, majd a gombát meghámozzuk, felaprítjuk. Meghámozzuk a répát, víz alatt megmossuk, konyhakendővel áttöröljük, majd az újhagymával együtt vékonyan felcsíkozzuk. A snidlinget 1 cm-es darabokra felvágjuk. A garnélát és a gombát kis darabokra aprítjuk. Egy edényben felforrósítunk olajat, majd megpirítjuk benne a húst. Hozzáadjuk a répát, a gombát, a garnélát és az üvegtésztát, pár percig együtt pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a snidlinget. Kiterítjük a tésztalapokat, majd a közepére teszünk a töltelékből, majd az egyik oldalát felhajtjuk úgy, hogy félig fedje a tölteléket, majd oldalt behajtjuk. Végül a másik felét is felhajtjuk. Az olajat alaposan felforrósítjuk, majd 3-4 perc alatt készre sütjük, és kókuszreszelékbe forgatjuk.


Leves: Kukoricás csirkehúsleves édes bazsalikommal

Tetejére pirított hagyma

Kukoricás csirkehúsleves édes bazsalikommal

Hozzávalók 2 személyre: 2 szál újhagyma, 2 dkg Rama sütőmargarin vagy 1 evőkanál olaj, 20 dkg csirkemellfilé, 1 doboz kukoricakonzerv, 2 evőkanál liszt, 1 zöldségleveskocka, só, őrölt bors, 1 dl tejszín, fél csokor petrezselyem, édes bazsalikom

Elkészítés:
A felkarikázott újhagymát a margarinon megpároljuk. A kis kockákra vágott csirkehúst rádobjuk. és fehéredésig sütjük. A lecsepegtetett kukoricát beleszórjuk, és együtt pirítjuk, amíg a hús megpuhul. A liszttel meghintjük, a leveskockát rámorzsoljuk, majd 6 dl vízzel és a kukorica levével felengedjük. Jól összeforraljuk, sóval, borssal fűszerezzük. A tejszínnel krémesítjük, majd apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.



Főétel: Egy kis csirke nyárson, egy kis marha, tengergyümölcsei,

Színes zöldségek, többféle hús: marha, csirke, tenger gyümölcsei, sült tésztával

Alapanyagok: vegyes zöldségek (amiket wok-ban készítünk el – hagyma, sárgarépa, kínai retek, hüvelyes borsó, bambusz rügy, paprika, cukkini…stb.), 2 db csirkemell, 30 dkg marha hús, tenger gyümölcsei (tintahal, polip, kagyló), wok fűszerkeverék, só, bors, olaj, szója szósz (aki szereti), spagetti tészta

Elkészítés:
A felszeletelt hagymát a forró olajba teszem a wok-ba. Először a marha húst kezdem el sütni, majd 5-10 perc sütés után a szeletelt csirkemelleket is hozzá adom. Sóval, kevés borssal ízesítem, majd hozzáadjuk a zöldségeket is, és folyamatos kevergetés, és wok rázogatás mellett megsütjük így együtt az alapanyagokat. Mielőtt elkészülne, hozzá tesszük a megfőtt tésztánkat, és szója szószt öntünk hozzá (aki szereti, de szósz nélkül is nagyon finom tud lenni az étel) majd összekeverjük. 8-10 percig még sütjük az alapanyagokat a forró wok-ban a tésztával együtt. Frissen, melegen tálaljuk.


Desszert: Tápióka gyönygszemek kókuszos mártásban

Tápióka gyöngy megfőzve, jackfruit, kókusz mártás

Tápióka gyöngyszemek kókuszos mártásban

Hozzávalók: tápióka gyöngyszemek, cukor, fahéj, kókuszreszelék, tojás, rizstej, kukorica liszt, méz

Tápiókapuding recept:

Egy liter tejet felforralunk, egy marék (kb. 10-12 dkg) tápiókagyöngyöt hideg vízben tíz percre beáztatunk. A felforrt tejben 3 evőkanál cukrot elkeverünk, a leszűrt tápiókagyöngyöt hozzáadjuk, 5 percig főzzük, majd formákba öntjük és kihűtjük. Gazdagíthatjuk őrölt fahéjjal, vaníliával, kókusszal, apróra vágott gyümölccsel, tojás sárga hozzáadásával. A kihűlt pudingot a formából kiborítjuk, kókuszos mártással, kakaóval, csokoládékrémmel, vagy gyümölcssalátával kínáljuk.

Kókuszos mártás:
A rizstej 3/4 részét felforraljuk, és állandó keverés mellett hozzáöntjük az előzőleg csomómentesre kevert kukoricalisztet, mézet, kókusz reszeléket. A krémet felfőzzük, és lehűtjük, ha nagyon sűrű lenne, kevés rizstejjel hígítjuk.

2009. április 2., csütörtök

Kentaur különleges vámpír vacsorája


Kentaur vámpír vacsorát készített. Vendégeinek tetszett a kivitelezés és ízletesnek is találták az ételeket. Kentaur megkapta a maximális 20pontot vacsorájára




Menü:


Előétel: Gaspacho - Paradicsom és uborka vére tejfellel és jó fokhagymával keverve garnélarák testével vegyitve hidegen

Recept:
Andalúz gaspacho recept

Hozzávalók 6 személyre:
Fél kg paradicsom,
negyed kiló uborka,
három nagyobb (lehetõleg színes) zöldpaprika,
két fej hagyma,
két gerezd fokhagyma,
két kemény tojás,
két szelet szendvicskenyér,
6 db fekete olajbogyó,
0,4 dl ecet,
2,5 dl erős szárnyasleves,
1,5 dl (olíva)olaj,
késhegynyi paprika,
só,
bors.

Elkészítés:

A meghámozott, kimagozott paradicsomot, a meghámozott uborkát, fele paprikát, egyik hagymát, a fokhagymát apróra vágjuk.
Megsózzuk, borsozzuk, hozzákeverünk 1,2 dl olajat, 2 órát szobahõmérsékleten pácoljuk. A felforrósított levesbe belekeverjük az ecetet. A kenyérszeleteket egy pillanatra belemártjuk, majd felkockázzuk és a maradék olajon megpirítjuk, majd a pácolt zöldséggel együtt a levesbe keverjük, és az egészet összeturmixoljuk. A kész levest, alaposan behûtjük. A maradék paprikát és hagymát szintén felaprítjuk, a meghámozott tojásokat cikkekre vágjuk, az olajbogyóval együtt külön tálra rendezve kínáljuk a leves mellé.

Forrás: finomreceptek.hu



Főétel: Staek

Bélszín angolosan

Elkészítés: A jó állott bélszínt teljesen megtisztítjuk hártyáitól, tálba tesszük, megkenjük mustárral, törött borssal, és olajat öntünk rá. Így hagyjuk pár órán át állni, majd közvetlenül sütés előtt megsózzuk. Tepsiben zsírt vagy olajat forrósítunk, és beletesszük a bélszínt. Nagy tűzön minden oldalát 5-5 percig sütjük, Végül forró sütőben még 20 percig sütjük tovább. Közben kétszer-háromszor meglocsoljuk, és megforgatjuk. Ha nagyon vastag a bélszín, 30 percig is süthetjük, de tovább nem szabad, mert teljesen átsül, és nem lesz belül véres. Tócsnival, és salátával kínáljuk.

Tócsni alaprecept

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 tojás, 2-3 evőkanál liszt, olaj.

Elkészítés: A krumplit hámozzuk, lereszeljük. Ehhez adjuk a tojásokat, a lisztet, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Serpenyőben olajat forrósítunk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, a kanál hátával lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk. Forrón tálaljuk, mert csak így finom igazán. Megkenhetjük fokhagymával, vagy adhatunk mellé tejfölt, vagy akár mindkettőt.



Desszert: Creme brule

Recept:


Hagyományos francia édesség a vaníliapuding, tetején karamell réteggel. Bár igazán különleges desszert, közel sem olyan bonyolult az elkészítése, mint amilyennek elsőre tűnik.

Hozzávalók:
5 db tojássárgája, 10 dkg cukor (+extra a tetejére), féldecinyi tej, 5 dl tejszín, 2 db vaníliarúd

Elkészítése:
Tegyük a tojások sárgáját egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a vanília kikapart belsejét, a tejet és a tejszínt. Keverjük jól össze, hogy a cukor elolvadjon, majd töltsük teás csészékbe, vagy pudingformákba.

Helyezzük vízzel feltöltött tepsibe, tegyük előmelegített sütőbe, és 140-150 fokon 30-35 percig gőzöljük. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a tepsiben kihűlni.
Forrás: Kaldeneker György receptjei


Tálalás előtt szórjuk meg a tetejét bőven kristálycukorral, majd tegyük vissza a grillsütőbe. Pár perc alatt olvasszuk rá a cukrot.

Igazi ínyencek levendulás barackkompótot is készíthetnek mellé.


Forrás: noilapozo.hu



Pártos Csilla bioegészséges revü-menüje a Hal a tortánban



Pártos Csilla bio-egészséges alapanyagokból készítette a vacsorát, melynek fogásait a család kedvenceiből állította össze. Az estjére 18 pontot kapott vendégeitől.



Menü:



Előétel:

Mézben sütkérező lángoló vackor, aranyforgáccsal, szárnyaló salátán (Flambírozott körte madársalátával és parmezánforgáccsal)

Hozzávalók 5 személyre:
5 körte
10 szelet prosutto
2 doboz madársaláta
1 dl olívaolaj és 1dl balzsamecet keveréke
20 dkg parmezán sajt
A megmosott, negyedekbe vágott körtét méz és konyak keverékével enyhén megöntözve flambírozzuk.
A megmosott madársalátát meglocsoljuk az olívaolaj és a balzsamecet keverékével majd parmezán forgácsokat szórunk a tetejére.



Főétel:

Kedélyborzoló mérges szárnyas tejben- vajban fürösztve, pikáns cukki körettel (Sajtos baconos pulyka)

Hozzávalók
személyenként 2 szelet pulykamell
20dkg bacon szalonna
fél kg trapista sajt
fél liter tejföl
fűszerek – élesztőmentes, bio fűszerkeverék, melynek összetevői: tengeri só, kukoricakeményítő, kurkuma, gyömbér, szerecsendió, bors és zöldfűszerek.

Elkészítés:
A húst miután megmostuk, leszedünk róla minden inat, hártyát. Enyhén átkloffoljuk, és befűszerezzük.
Teflon edényben vajon enyhén megsütjük, majd tűzálló tálban egy réteg bacon szalonnára helyezzük. A hús tetejére is teszünk egy réteg szalonnát, majd gazdagon meglocsoljuk tejföllel. A teflon edényben maradt vajat a tejföl tetejére öntjük.
Alufóliával lefedjük és 200 fokra melegített sütőbe helyezzük. Kb. 45 perc alatt puhára sütjük, majd a fóliát levéve a reszelt sajttal megszórjuk és azt a tetejére pirítjuk.
Jázminrizzsel, bébi cukkinivel és kakukkfű díszítéssel tálaljuk.

Bébi cukkini citromos-gyömbéres mártásban
Hozzávalók:
15 db bébi cukkini
fél póréhagyma
15 dkg friss gyömbérgyökér reszelve
1 citrom leve
1 narancs leve
5 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál barnacukor
2dl zöldégleves alap
Tegyük a bébi cukkinit 3-4 percre forrásban lévő vízbe, majd csöpögtessük le.
Pirítsuk a póréhagymát, a gyömbérreszeléket, szójaszósszal, cukorral és citrusok levével 2 percig majd öntsük fel a levesalappal és főzzük 3 percig.
Öntsük bele a bébi cukkinit és főzzük addig, amíg a leve lesűrűsödik.
Melegen tálaljuk.


Desszert

Édeni gyümölcsök piskótahajóban, trópusi folyamon (Epres barackos túrótorta)

Hozzávalók:
Tésztához
75g margarin
75g nádcukor
1 tasak vaniliás cukor
1 csipet só
2 tojás
125g fehér tönkölybúza liszt
1 csapott teáskanál sütőpor
fél pohár joghurt
A cukrot, vaniliáscukrot és egy csipet sót kikeverjük a margarinnal, majd a tojásokat egyenként belekeverjük.
A lisztet és a sütőport elvegyítjük, átszitáljuk és a joghurttal együtt belekeverjük a masszába.
A tésztát kikent és lisztezett gyümölcstorta-formába töltjük és 180 fokra melegített sütőbe helyezzük.
Kb.20-25 perc alatt készre sütjük.

Krém:
Fél kg túró
nádcukor ízlés szerinti mennyiségben
2 zacskó vaniliás cukor
1 citrom reszelt héja
Mindezt jól összekeverjük és rákenjük a már kihűlt tortaalapra.
Tetejét gazdagon díszítjük friss eper és őszíbarack szeletekkel.
Öntet: a tortaszelet mellé, díszítésként
2 narancs leve
1 grapefruit leve
3 evőkanál áfonyszörp
ízlés szerint barnacukor



Kábító dombocskák hófödte csúcson (Mákos muffin)

Hozzávalók:
3 egész tojás
1 joghurtos pohárnyi nádcukor
1 pohárnyi liszt
1 pohár darált mák
1 pohár joghurt (bio)
fél pohár semleges ízű olaj
1 tasak vaniliás cukor
1 tasak sütőpor
Mindezeket jól összekeverjük, muffinformába töltjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.(kb. fél óra)
Még melegen, hideg vanília fagyival tálaljuk.


Forrás: tv2.hu

Mit főztek a sztárok a Hal a tortán-ban? ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO