2009. április 13., hétfő

Gombos Edina latin ízekkel próbált szerencsét a Hal a tortán műsorában



Gombos Edina a mai Hal a tortán-ban a magyar és a latin ízeket ötvözte vacsorájában. Segítségére volt férje Alberto. Közös munkájuk eredményét a vendégek 17 pontra értékelték





Menü:



Előétel:

Fasírt zöldségekkel









Mexicói aszték leves -

tortilla chips, sajt, tejföl

Andalúz gazpacho leves (paradicsom leves alappal)

Hozzávalók: 75 dkg paradicsom, 4 fej vöröshagyma, 2 cső piros színű zöldpaprika (vagy chilli), 1 avocado, 2 gerezd fokhagyma, sajt, 15 dkg szétmorzsolt száraz kenyér, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 5 dkg fehérkenyér bele, 1 kávéskanál pirospaprika, egy kevés porított köménymag, só, törött bors, 3 dl víz és 6 jégkocka.

Elkészítés: A paradicsomot néhány percre forró vízbe tesszük, majd meghámozzuk és kimagozzuk. Turmix-gépbe tesszük és péppé törjük, majd kis vízzel hígítjuk. A hagymákat összevágjuk, a foghagymát összetörjük, és az edénybe forró olajon átsütjük. Hozzá adjuk a pépes paradicsomot, és paradicsomleves alapot készítünk belőle, amibe bele tesszük a felszeletelt csípős paprikát (vagy chillit), és az avocadót. Összeforraljuk a már félig kész levest, teszünk bele reszelt sajtot, és már tálalhatjuk is.


Főétel: csicseriborsó pörkölt,

fokhagymás, limos yucca,




Feketebabos rizs (congris arroz)
A kubaiak "nemzeti eledelének" két fő alapanyaga: a rizs (arroz) és a fekete bab (frijoles negros). Az utóbbit nálunk csak egy-két helyen lehet beszerezni, Budapesten például egy indiai és egy afrikai boltban.

Hozzávalók: 130 gramm fekete bab (helyettesíthető vörös babbal), kevés kolbászkarika, vagy füstölt hús apróra kockázva, 2 ek olívaolaj, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db kaliforniai paprika, piros, 1 db chilipaprika, 200 gramm hosszúszemű rizs, 1-2 babérlevél, 1-2 culantro (koriander növényke), 2 ek fehérborecet, 2 ek sűrített paradicsom, 1 tk só, feketebors, frissen őrölve

Elkészítés: A babot átválogatjuk, megmossuk és legalább 10 órára beáztatjuk. Utána annyi vízben, amennyi bőven ellepi, feltesszük főni és puhára pároljuk. Ha kész, leszűrjük, de a főzőlevet felfogjuk (ez teljesen sötét és sűrű). Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olajat, rátesszük a durvára vágott hagymát, fokhagymát és kolbászt, kissé megpirítjuk, majd rátesszük a jól átmosott rizst. Hozzátesszük a kisebb darabokra vágott paprikát és a fűszereket. Felöntjük a bab főzőlevével és félig lefedve addig pároljuk, amíg puha nem lesz. Ha kész, hozzákeverjük a készre főtt babot és átforgatjuk vele.




Desszert: Fahéjas fehérboros édesbundáskenyér

Fahéjas, fehérboros édes bundáskenyér

Hozzávalók: 5 dl langyos tej, 2 kávéskanál fahéj, 3 tojás sárgája, 5 dl vörösbor, 4 evőkanál olívaolaj, 20 dkg cukor, 1 szikkadt kenyér vagy bagett, kb. 2 centis szeletekre vágva

Elkészítés: 1 kávéskanál fahéjat elkeverünk a tejben, majd megmártjuk benne a kenyérszeleteket (ne ázzanak szét). Egy tálban villával felverjük a tojássárgákat, megforgatjuk meg benne a tejes kenyérszeleteket. Egy serpenyőben felhevítünk 4 evőkanál olívaolajat, ebben pirítjuk meg a kenyérszeletek mindkét oldalát, majd nem túl magas jénai tálba helyezzük őket. A serpenyőbe öntjük a bort és a cukrot, ízesítjük 1 kávéskanál fahéjjal, majd addig forraljuk, míg a felére fő. Ezt a szirupot öntjük a kenyérszeletekre. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Seja o primeiro a comentar

Megjegyzés küldése

Mit főztek a sztárok a Hal a tortán-ban? ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO