2009. április 8., szerda

Puskás Peti menüje



Puskás Peti még nem tanult meg főzni, bár jó szándéka meg volt, hisz még telefonos segítséget is igénybevett, azonban menüje nem hozott nagy sikert számára.

A vendégek mindössze 13 pontra értékelték a vacsorát.



Menü:


Előétel: Tojáskrém

Tojáskrém friss bagettel

Hozzávalók: 5 tojás, 1 evőkanál kefir, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál currypor, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 késhegynyi törött fekete bors.

Elkészítés:
A megmosott tojásokat keményre főzzük, majd még melegen meghámozzuk, és egészen apróra összetörjük (vagy húsdarálón kétszer ledaráljuk, így valóban pépes lesz). A vajat a tejföllel és a mustárral habosra keverjük, hozzáadjuk a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát. A fűszerekkel tovább ízesítjük, végül a darált főtt tojást is hozzákeverjük. A krémet jól lehűtjük. Friss bagettel vagy pirítóssal fogyasztjuk.


Recept:
Tojáskrém by Cicaanya:

5-6 db főtt tojás, megpucolva és feldarabolva, 2 ek mustár, 2-3 ek puha vaj, 1 tk só és egy kis darált bors.

Egy keverőtálkába tesszük az alkatrészeket, és botmixerrel vagy robotgéppel pürésítjük. Ízesíthetjük egy kis piros paprikával, vagy zöld fűszerekkel, de simán is fincsi.

Forrás: maxkonyhaja.blogspot.com



Főétel: Bundás bélszín

Recept:
Wellington bélszín II.
Hozzávalók 4-5 személyre:
80 dkg tisztított bélszín
50 dkg vajastészta
6 dkg zsír
4 dkg vaj
20 dkg gomba
fél csomag petrezselyem
2 dkg hagyma
1,5 dkg zsemlemorzsa
1 db tojás
törött bors

5 dl madeira mártás (barnamártáshoz (spanyol mártás) adj madeira bort (vagy konyakot), s forrald össze)

Elkészítés: A bélszínt éles késsel megtisztítjuk a hártyájától, sózzuk, borsozzuk. Egy kis tepsiben a zsírt megforrósítjuk, beletesszük kiegyenesítve a bélszínt, és forró sütőben 10 percig sütjük (közben időnként fordítjuk). Utána tálra helyezzük, és hűvös helyre tesszük. A gombát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Vajban sárgára pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet meg a gombát, majd sózzuk, borsozzuk, és 3-4 percig pirítjuk. Hozzákeverjük a felvert tojást és a zsemlemorzsát, hagyjuk megkeményedni, és hűvös helyre állítjuk.

A kész vajastésztát 3 mm vastagra kinyújtjuk. A kihűlt hús tetején egyenletesen szétkenjük a hideg gombapépet, és a pépes oldalával lefelé a tészta közepére helyezzük, ráhajtjuk a tészta egyik oldalát, azt bekenjük tojással, majd ráhajtjuk a tészta másik oldalát, s végül a végeken is behajtjuk. A beburkolt húst egy alacsony oldalú tepsibe tesszük úgy, hogy a gombapépes része felülre kerüljön. A fennmaradt tésztadarabkákat csíkokra vágjuk, és ezekkel díszítjük. A tetejét bekenjük tojással, és jó forró sütőben 20-25 percig sütjük, utána 20 percig langyos helyen állni hagyjuk. Tálalásnál éles késsel felszeleteljük, majd a szeleteket szép sorjában a tálra helyezzük, mellé kevés madeira mártást öntünk, és abból külön csészében is adunk hozzá.

Forrás: mindmegette.hu



Desszert: Rizses torta

Rizses torta

Hozzávalók: 1 liter tej, 1 csésze rizs, 4 egész tojás, 4-5 e.kanál cukor, 2 cs. vaníliás cukor, reszelt citrom héja, csipet só

Elkészítés: A megmosott rizst beleöntjük a tejbe, a csipet sóval, és tejberizst főzünk. (Nem szabad túlfőzni, mert a rizsszemek széttörnek.) Hűlni hagyjuk, közben lazán néha megkavarjuk. A 4 tojás sárgáját kikavarjuk cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, és óvatosan hozzákeverjük a tejberizshez. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és szintén hozzákeverjük a rizshez. Zsírozott, lisztezett tepsiben közepesen meleg sütőben megsütjük.

Recept: Epres rizstorta
Hozzávalók
500 ml tej
2 csomag vaniliás cukor
lereszelt citromhéj
1 csipet só
120 g rizs
2 tojás
4 evőkanál cukor
2 dl tejszín
6 lap zselatin
1 piskóta tortalap
500 g eper
Rövid leírás
Ezt a receptet mindig lehet variálni. Kitűnő málnával vagy más bogyós gyümölccsel, barackkal, sárgabarackkal.


Elkészítés:
A tejet a sóval, a vaníliás cukorral, a citomhéjjal felforralom.
A rizst beleszórom és kb. 35 percig főzöm, és lehűtöm.
A tojásoksat szétválasztom. A fehérjét felverem. A tojássárgáját 2 evőkanál cukorral habosra verjük, és a rizshez keverjük. A tejszínt is felverem, és beleforgatom. A tojásfehérjét szintén. A zselatint 5 percig hideg vízben áztatjuk, majd kis lángon felmelegítjük, és a rizshez keverjük. Kapcsos tortaformába helyezzük a piskótát és a fele rizses krémet rásimítjuk. Egy kicsit több mint a fele epret a krémre helyezzük. A maradék rizzsel befedjük. A hűtőbe hagyjuk megdermedni. Díszitjük cukorba mártott maradék eperrel.

Forrás: gazlap.hu





Seja o primeiro a comentar

Megjegyzés küldése

Mit főztek a sztárok a Hal a tortán-ban? ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO