2009. március 12., csütörtök

Kiki segítsége a főzésben lánya, Csenge



Kiki nyugodtan főzött távirányított és fekve kavart. Mindenesetre a segítség jó választás volt, hisz 18 pontot kapott a vacsorájáért, ami igaz, hogy első helyre már nem elég, de szép teljesítménynek számít.



Menü:




Előétel: Tatárbifsztek
Kiegészítők: camambertsajt fokhagymával tűzdelve, mozarella sajt és paradicsom, pesto

Pestós paradicsomsaláta
Hozzávalók: két doboz koktélparadicsom, 3 zacskó mini mozzarella, pestó, olívaolaj
Az olívaolajat és egy teáskanál pestót összekeverünk, és állni hagyjuk. Közben, a koktélparadicsomokat megmossuk, és a mozzarellát leszűrjük. A paradicsomokat félbe, a mozzarellát negyedekbe vágjuk, és egy salátástálba helyezzük. A pestós mixet két részletbe ráöntjük, úgy, hogy megkeverjük.

Fokhagymás Camembert
Hozzávalók: 1 natúr kerek camembert, fokhagyma, Provence-i fűszerkeverék, olívaolaj, fólia
Egy akkora fóliát tépünk le, hogy bele tudjuk csomagolni a sajtot. Erre ráhelyezzük a camembert-et. Tompa késsel, lyukakat szúrunk a sajtba, annyit, amennyi fokhagymát szándékozunk beletűzdelni. A fokhagymagerezdeket elfelezzük, és beleszúrjuk a lyukakba. Megszórjuk jó alaposan a fűszerrel, majd óvatosan belehelyezzük a kerek, méretarányos hőálló edénybe, miben sütni fogjuk. Ekkor, kicsit felhúzzuk az oldalán a fóliát, és öntünk rá olívaolajat. Ne sokat, ne tocsogjon, éppen annyit, hogy befedje, úgyis lefolyik az aljára. Sütőbe helyezzük. Akkor van kész, ha kinyitjuk a sütőt, és halljuk, hogy sistereg, és ha megbontjuk, azt látjuk, hogy puffadt a sajt. Oda kell rá figyelni, mert ha túlsütjük, szétfolyhat, és úgy már nem finom. Tálba borítjuk, és pirítóssal tálaljuk.




Főétel: Fokhagymás hús krumplipürével

Fokhagymás hús
Hozzávalók: vékonyra szeletelt rövid karaj, fokhagymás pecsenye fűszer - ha sok a hús, akkor 2 zacskó kell, só, vöröshagyma - ha sok a hús, két fej, kevés olaj - éppen, hogy befedje a lábas alját, víz
A karajt kiklopfoljuk, megmossuk, majd mindkét oldalát besózzuk, és bedörzsöljük a fokhagymás pecsenye fűszerrel. Amikor ez kész, berakjuk a hűtőbe, kb. 1 órára, de ha tovább áll, az sem baj. A hagymát apróra vágjuk, és egy mély lábasba az olajhoz adjuk. Nem kell megvárni, amíg megdinsztelődik, majd a hússal együtt kifő belőle az íze. A húsok mindkét oldalát kicsit megpirítjuk ebben a hagymás olajos cuccban, amíg egy kicsit fehér nem lesz, tálba szedjük. Amikor kész, a lábasba két réteg húst rakunk, majd annyi vizet, hogy éppen ellepje. Majd megint két réteg hús és megint víz, hogy ellepje. Ezt addig csináljuk, amíg el nem fogy a hús. Éppen annyi víz kell hozzá, hogy elfedje a húst, nem több. A tálból, amiben a előre megpirított húst tároltuk, beleöntjük a lábasba a fennmaradt olaj, hagyma és húslé maradványt. Lefedjük, és lassú tűzön főzzük. Akkor van kész, amikor villával beleszúrnánk, de nem sikerül, mert annyira puha a hús, hogy szétomlik. Krumplipürével és kovászos uborkával tálaljuk!




Desszert: Amerikai mákos sütemény vanília fagylalttal
ez itt abban különleges, hogy a mák szemek egészben vannak a sütiben

Mákos süti
Hozzávalók: 100g Mák - nem darált, 200 ml tej, 380g liszt, 300g cukor, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál vanillincukor, 4 db tojásfehérje, 200 ml olvasztott margarin, 1/2 teáskanál só
A mákot beáztatjuk a tejbe min. 2 órára. Ha letelt a két óra, a lisztet, sütőport és a sót egy tálban összekeverjük, félretesszük. A cukrot egy külön edénybe helyezzük, és azt is félretesszük. A vanillint egy nagy tálba rakjuk, és ehhez hozzáöntjük a megolvasztott margarint. Három részben, hozzákeverjük a cukrot, minden adagolás után jól elkeverjük.
A lisztes mixet négy, a mákos mixet három részben adjuk hozzá, minden adagolás után jól elkeverjük. A négy tojásfehérjéből, kemény habot verünk, és ráfektetjük a tetejére a masszának. Belehajtogatjuk, óvatosan, hogy meg ne törjön a fehérje.
Amikor elkevertük, két kivajazott kilisztezett kerek tortaformába öntjük. 200 fokon sütjük, addig, amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló, simán és tisztán ki nem jön belőle. Pár percig hűlni hagyjuk a tepsikben, majd hűtőrácsra helyezzük.
Felszeleteljük, fagyival, vagy magában tálaljuk.


Seja o primeiro a comentar

Megjegyzés küldése

Mit főztek a sztárok a Hal a tortán-ban? ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO