2009. március 31., kedd

Janicsák István lagzis menüje



Janicsák István nem aprózta el, többfogásos lagzis menüvel várta vendégeit. Vacsorájával és a hangulattal a vendégei elégedettek voltak, hisz 19 pontra értékelték igyekezetét.



Menü:


Előétel:


Lagzis tyúkhúsleves üstben főzve 60 főre

Hozzávalók:
5 db szép házi tyúk (egészben, csak zsigerelve)
2 kg sárgarépa
1 kg petrezselyem gyökér
2 db zellergumó, 3 fej vöröshagyma (nem teljesen megpucolva, csak a külső héj leszedve)
2 fejfokhagyma
2 db karalábé
1 közepes fej kelkáposzta
3 db paradicsom
3 db paprika (nem csípős)
5 evőkanál só (kb. 10-12 dkg)
4 evőkanál ételízesítő (kb. 6-8 dkg)
2 evőkanál egész feketebors (kb. 3-4 dkg)
40 l víz (amit majd közel a felére forralunk, mire a levesünk elkészül)
0,6 kg házi csigatészta
0,6 kg zsenge zöldborsó

Elkészítés:
A tyúkokat és a zöldségeket gondosan megtisztítjuk és megmossuk. Az üstbe beleöntjük a vizet és beletesszük a tyúkokat. Forrásig főzzük, közben lehabozzuk (fontos, így lesz szép, tiszta üledékmentes a levesünk). Bezöldségeljük, fűszerezzük, és nagyon lassú (gyöngyöző) forrás mellett 4-5 óra alatt készre főzzük. Kiemeljük belőle a zöldségeket és a tyúkokat, a levest leszűrjük. A tyúkokat kicsontozzuk és a zöldségekkel együtt vékony metéltre (julienne-re) vágjuk. A házi csigatésztát enyhén sós vízbe kifőzzük, a zöldborsót leforrázzuk. A metéltre vágott anyagokat, a tésztát és a borsót tálakba osztjuk, rámerjük a forró aranysárga levest friss finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.




Kakaspörkölt 5 főre

Hozzávalók:
1 db szép kakas (kb. 2 kg)
0,4 kg vöröshagyma
0,10 kg zsír vagy olaj
0,02 kg fűszerpaprika ( édes – nemes)
0,02 kg só
0,002 kg őrölt fekete bors
1 db paradicsom
1 db paprika (édes)
0,5 dl száraz vörösbor

Elkészítés:
A kakast megtisztítjuk, megmossuk, és részeire szedjük. A vöröshagymát apróra (finomra) vágjuk, és a zsíron (olajon) megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és kevés vízzel felöntjük (fontos, hogy a fűszerpaprika ne égjen meg). Ezután beletesszük a kakast, sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a kis kockára vágott paprikát, paradicsomot, és lassú tűzön készre főzzük (főzés közbe mindig annyi vizet öntünk hozzá, hogy rövid lében párolódjon, pörkölődjön). Ha már puha a kakas, hozzáöntjük a vörösbort és összerottyantjuk.




Hurkasütés 60 főre

Hozzávalók:
15 kg hurka vegyesen (véres, májas)
Elkészítés:
A hurkát tepsibe rakjuk, egy kevés zsírt rakunk alá (a hurka zsírosságától függően). 1800C – os sütőben aranysárgára, roppanósra sütjük. Friss kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk.




Túrós csusza 5 főre

Hozzávalók:
0,4 kg csuszatészta (lehetőleg házi)
0,3 kg túró
3,5 dl tejföl
0,3 kg füstölt szalonna

Elkészítés:
A szalonnát kis kockákra vágjuk és kipirítjuk. A csusza tésztát kisebb darabokra tördeljük, enyhén sós, olajos vízbe kifőzzük. Leszűrjük, langyos vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, kevés szalonnazsírral elkeverjük. Ha száraz a túrónk tejfölt adunk hozzá és a tésztával összekeverjük. Tálalásnál tejföllel meglocsoljuk, és a kipirított szalonnakockákkal megszórjuk.




Házi rétes 5 főre

Hozzávalók:
40 dkg liszt
langyos víz, pár csepp ecettel (amennyit felvesz a liszt)

zsemlemorzsa
előre ízesített töltelékek (túró, meggy, alma)

Elkészítés:
Könnyű, vékony tésztát készítünk, amit három nagyobb gombócra szedünk. Egy gombóc egy rúd tésztája. Meleg helyen tartjuk, megmelegített edénnyel lefedve fél órát pihentetjük. Lisztezett damasztabroszon kinyújtjuk. Felolvasztott zsírral meglocsoljuk majd vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával. Az előre elkészített tölteléket egyenletesen rászórjuk és a tésztát az abrosz segítségével feltekerjük. Világos pirosra sütjük.


Forrás: tv2.hu

Seja o primeiro a comentar

Megjegyzés küldése

Mit főztek a sztárok a Hal a tortán-ban? ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO