2009. január 9., péntek

Bangó Marika menüje



Mit főzött Bangó Marika a vendégeinek a Hal a tortán műsor első hetében?





Előétel:

Tejszínes, fokhagymás garnélarákos spagetti



Töltött-rántott gombafejek










Főétel:

Tejszínes raguleves májgaluskával

Tejszínes raguleves

Hozzávalók (4 fõ részére): csirkeaprólék vagy 1/2 kg borjúhús vagy csirkeszárny, 1 sárgarépa, 1 gyökér, 1 karalábé, 1 kisebb karfiol, 4 gomba, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg zöldbab, 1/2 kelkáposzta (szeletekre vágva), tárkony, citromlé, vaj, só, 1 l tejszín

Elkészítés: A vajon fehéredésig pároljuk a húst. Beletesszük egyszerre a zöldségeket, megsózzuk, és kevés vízben hagyjuk puhulni. Amikor puha, megszórjuk bőven tárkonnyal, majd 1 citrom levét (ki hogy szereti, mi savanyúbban esszük) belecsavarunk, és felöntjük az 1 l tejszínnel.




Sült oldalas és Töltött tarja bacon szalonnába tekerve

Sült oldalas

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg sertésoldalas, 2 közepes vöröshagyma, köménymag, só, paradicsompüré, liszt, (csontlé)

Elkészítés: Az oldalast – a csontjaira merőlegesen – 8-10 cm széles csíkokra vágjuk. Leöblítjük, hogy ne maradjanak rajta csontszilánkok, majd szárazra töröljük. Sütő tepsibe tesszük, sózzuk, megszórjuk köménymaggal, melléadjuk a meghámozott és negyedelt vöröshagymákat, aláöntünk egy gondolatnyi vizet, s közepesen meleg sütőben puhára sütjük. Ha kész, kivesszük az oldalast, s a tepsiben maradt anyagokból a paradicsompürével, liszttel, csontlével (vagy vízzel) pecsenyelevet készítünk.
A húst kisebb darabokra vágjuk, s a pecsenyelevet melléadva tálaljuk.

Marika sült oldalasának titka: a jól megmosott húst előfőzi, és amikor félig megpuhult akkor a tepsibe, ott még egy kicsit megfűszerezi, még egy kicsi bors, még egy kicsi ételízesítő, és a legvégén, amikor már majdnem veszi ki a sütőből, megbolondítja fokhagymával


Töltött tarja, bacon-nel

Hozzávalók: 6 szelet tarja, 6 db szikkadt zsemle, 6 db tojás, szeletelt bacon szalonna, 1 fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, kevés gomba, zöldpaprika, majonéz, mustár, só, bors

Elkészítés: A tarját a tepsibe helyezzük, sózzuk, megszórjuk kevés borssal, fokhagymaporral, majd alufóliával leborítjuk, és puhára sütjük. Közben a zsemlét beáztatjuk, és jól kinyomkodjuk. A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a paprikát, gombát és a petrezselyemzöldet, ezzel is pirítjuk, a legvégén lehet egy leveskockát is elkeverni benne. Összekeverjük az áztatott zsemlével és a tojással, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha a hús puha, kikeverünk majonézt, mustárt és fokhagymaport, annyit, amivel a hús tetejét megkenjük. Rásimítjuk a tölteléket, végül a szeletelt bacon szalonnával befedjük (ez el is maradhat). Készre sütjük.


Köret:



Káposztás tészta

Petrezselymes krumpli









Desszert:

Derelye

Lekváros derelye

Hozzávalók: lekvár, 15 dkg zsír, 3-4 maréknyi zsemlemorzsa, gyúrt tészta.

Elkészítés: A tésztát vékony késfoknyira kinyújtjuk, de sokkal lágyabbat, mint más gyúrt tésztáknál, derelyevágóval kockákat vágunk, kávéskanállal lekvárhalmokat rakunk a közepére, összehajtjuk, és jól összenyomkodjuk. Egy lábasban, zsírban megpirítjuk a zsemlemorzsát. Mikor a tésztát kifőztük, leszűrjük, zsírral összekavarjuk, és meleg tálra tesszük, akkor a pirított zsemlemorzsát a tetejére szórjuk, és tálaljuk.



Seja o primeiro a comentar

Megjegyzés küldése

Mit főztek a sztárok a Hal a tortán-ban? ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO