2009. január 15., csütörtök

Sonia menüje



Mit főzött a Megasztáros vendégeinek Sonia a Hal a tortán-ban?





Előétel:

Cézársaláta

Hozzávalók: jégsaláta vagy római saláta, 30 dkg csirke- vagy pulykamellfilé, 1 paradicsom, 1 csokor újhagyma vagy egy fél fej édes, fehér hagyma (esetleg lila hagyma), olívabogyó, 2 szelet kenyér, 4 evőkanál magos mustár, 4 evőkanál méz, 1 evőkanál piros arany, 2 evőkanál szójaszósz, 1 gerezd fokhagyma, 1 pohár joghurt, 1 evőkanál majonéz, 1 dl olívaolaj

Elkészítés: A húst megmossuk, megszárítjuk, és nagyobb kockákra vagy csíkokra vágjuk. Egy műanyag dobozban elkészítjük a húspácot: az olívaolajat kikeverjük 2 evőkanál magos mustárral, 3 evőkanál mézzel, szójaszósszal, pirosarannyal, sózzuk, borsozzuk. Ebbe a pácba beleforgatjuk a húsdarabokat, és legalább egy órát állni hagyjuk (de a legjobb egész éjszakára pácolódni hagyni).
Elkészítjük az öntetet: a joghurtot kikeverjük a majonézzel, 2 evőkanál magos mustárral, 1 evőkanál mézzel, pici sóval, borssal. A salátát egy tálba öntjük, rákockázzuk a paradicsomot, rátesszük a hagymát karikára vágva, az olívabogyót, és egy pici olívaolajjal átkeverjük.
A húst egy vastag aljú serpenyőben kisebb adagokban kisütjük. (Azért kisebb adagokban, hogy ne engedjen levet, azaz piruljon, ne párolódjon.) Sütéskor nem kell alá külön olaj, hiszen a pácban már van! A sült húskockákat egy tányérra tesszük, melegen tartjuk. A kenyeret felkockázzuk, és abban a serpenyőben, amiben a húst sütöttük, megpirítjuk. (A serpenyőbe visszaönthetjük a már kisült hús alól a szaftot, hogy a kenyér magába szívhassa.) Tálaláskor vagy külön tálakban adjuk az összetevőket, hogy mindenki a maga ízlése szerint szedhessen, vagy a salátát megöntözzük a joghurtos-mustáros öntettel, körberakjuk a húskockákkal, és megszórjuk a pirított kenyérkockákkal.


Recept másképp

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csirkemell filé,
fél fej saláta,
50 dkg uborka,
50 dkg paradicsom,
1 dl tejszín,
2 dl ezersziget salátaöntet
2 dl tejföl,
kevés olívaolaj
10 dkg trappista sajt
só, szárnyas fűszerkeverék

Elkészítés: A csirkemellfilét csíkokra vágjuk, sóval, szárnyas fűszerrel meghintjük, és 2 dkg olívaolajon átsütjük, majd egy kis víz hozzáadásával megpároljuk.
Közben a tányérok aljára teszünk 2-3 salátalevelet, a cikkekkre vágott paradicsomot, a csíkokra szelt uborkát.
Elosztjuk rajta a csirkehúst, és leöntjük a tejszínből, ezersziget salátaöntetből és tejfölből álló öntettel, melybe belekeverjük egy kevés olívaolajat és ízlés szerint egy kis sót. Tetejét reszelt sajttal megszórva azonnal fogyasztható.

Forrás: mindmegette.hu


Leves:

Zacskós paradicsomleves








Főétel:

Csirkepaprikás

Hozzávalók: 1 csirke, 1 nagy fej hagyma, 5 evőkanál olaj, 1 evőkanál édesnemes pirospaprika, 2 dl tejföl

Elkészítés: 1. A csirkét megmossuk, darabjaira vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. 2. Felforrósítjuk az olajat, világosra pirítjuk benne a hagymát. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát és a csirkedarabokat. Kevés vizet öntünk alá, sóval, borssal ízesítjük, és fedő alatt, lassú tűzön kb. 1 órát főzzük. Ha túlságosan elfőné a levét, kevés vízzel pótoljuk. 3. A főzés végén levesszük a tűzről, belekeverjük a tejfölt.

Nokedli

Hozzávalók (kb. 4 adagra): 200 g liszt, 2 db tojás, 120 ml víz, só,

Elkészítés: 1. Felteszünk egy lábasban vizet forrni. 2. Az összetevőket egy edénybe mérjük. 3. Fakanállal, kívülről befelé irányított mozdulatokkal, lassan, csomósra keverjük a galuskatésztát. 4. A nokedli szaggatót a víz fölé tesszük, beleöntjük a nokedli tésztát, és vízszintes mozdulatokkal a vízbe szaggatjuk a nokedlit. 5. Ha a nokedlik feljöttek a víz színére, valószínűleg már jók is. Figyelem! Ha túlfőzzük a nokedlit, lisztes íze lesz! 6. A készre főtt nokedlit folyó vízzel átmossuk, lecsöpögtetjük, és szervírozzuk.



Desszert:

Baklava

Recept:

500 g rétestészta
3/4 csésze olvasztott, sótlan vaj
2 csésze finomra vágott dió
1 csésze finomra vágott mandula
1/4 csésze cukor
2 teáskanál õrölt fahéj
1/8 teáskanál darált szegfûszeg
2 evõkanál méz


Vajazzunk ki egy közepes tepsit és rakjunk az aljára 9 réteslapot. Mindegyiket kenjük meg olvasztott vajjal. Keverjük össze a diót, a mandulát a cukorral és a fûszerekkel és a keverék felét öntsük a réteslapokra. Fedjük be 2 réteslappal, ezeket is kenjük meg az olvasztott vajjal, terítsük szét rajta a maradék diós keveréket, végül tegyük a tetejére a maradék réteslapokat szintén vajjal kenve. Szúrjuk át a felsõ réteget gyémánt alakban, és hintsük meg vízzel, nehogy a felsõ réteg összepöndörödjön. Közepesen meleg sütõben süssük 30 percig, majd tegyük melegebb hõfokra a sütõt és itt is süssük 30 percig. Ha a teteje túl gyorsan elkezdene barnulni, fedjük le. Amíg sül készítsünk szirupot: cukor, víz, szegfûszeg, fahéj, citromlé keverékét fõzzük össze. Amikor a cukor elolvadt, még 10 percig forraljuk, szûrjük le, majd hûtsük ki. Amikor a sütemény megsült, vegyük ki és még a forró tetejét kenjük meg a hideg sziruppal. Néhány órát hagyjuk állni mielõtt felvágnánk.

Forrás: elemezesvezetok.hu

Seja o primeiro a comentar

Megjegyzés küldése

Mit főztek a sztárok a Hal a tortán-ban? ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO