2009. január 7., szerda

Ihos József "Kató néni" menüje



Mivel kedveskedett Ihos József "Kató néni" a vendégeinek?






Az előétele:

Kemencében sült kenyérlángos tejföllel, mangalica szalonnával, fokhagymával

Recept:
Kenyérlángos (langalló, pompos) hagyományosan

Hozzávalók:

- 1,0 kg finomliszt (Bl 55)
- 30 g friss élesztõ
- 1 csipet cukor
- 1 ek só
- 500ml víz

Feltét:

- 25dkg fõtt húsos császárszalonna
- 2 db közepes lilahagyma
- 30 dkg sajt (trapista vagy pannónia ízlés szerint)
- 450 ml tejföl

Elkészítés

Az élesztõt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztõs vizet, majd további langyos víz (~350ml) hozzáadásával géppel (kenyérsütõ gép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, viszonylag lágy. Pár percig kelesztjük, majd kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. A tésztát tepsübe tesszük (két tepsüre való), majd felfûtött kemencében 5 percig elõsütjük. Kivesszük, megkenjük a tejföllel, megszórjuk kis kockára vágott szalonnával, szeletekre vágott hagymával, majd reszelt sajttal beborítjuk. Kemencében 20-25 percig (amíg megpirul a sajt) készresütjük.

Forrás: kemenceepites.extra.hu



Tárkonyos bogácsi gulyásleves - (bogácsi: van benne tárkony és kakukfű)

Hozzávalók 8 személyre:

80 dkg sertéscomb
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál zsír
2 gerezd fokhagyma
só, köménymag, tárkony, kakukkfű, mustár, citromlé
1 db sárgarépa
édes nemes pirospaprika
1 db közepes nagyságú paradicsom
2 db zöldpaprika
1 kg burgonya
fél liter Tejföl


A vöröshagymát meghámozzuk, apróra vágjuk és 2 kanál zsíron megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott sertéshúst, a nagy darabokra felvágott paprikát a paradicsomot a zúzott fokhagymát, valamint az apró kockára vágott sárgarépát. Felöntjük 2 liter vízzel, hozzátesszük a fűszereket, piros paprikát, tárkonyt, kakukkfüvet stb… és lassú tűzön fedő alatt addig főzzük, amíg a hús félig megpuhul. Ekkor hozzátesszük a kockára vágott burgonyát, ízlés szerint a fűszereket és majdnem készre főzzük. A tejfölt kevés mustárral elkeverjük, majd a forró gulyásunkból pár kanállal szedünk hozzá és elkeverjük. Ezután mustáros tejfölünket hozzáöntjük a gulyáshoz és készre főzzük. Megkóstoljuk, és ízlés szerint (aki savanyúan szereti) citromlével ízesíthetjük.



egy hasonló recept:

Tárkonyos sertésraguleves

Hozzávalók 8 személyre:
· 60-70 dkg sertéscomb
· 1 kicsi fej vöröshagyma
· 1 sárgarépa
· 2 közepes burgonya
· 2 szál szárzeller
· 30 dkg karfiol
· 1 dl olaj
· 1 evőkanál liszt
· 2 teáskanál szárított tárkony

Előkészítés: A húst lemossuk, leszárogatjuk, kis kockára (kb. 0,5x0,5 cm) vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A sárgarépát és a burgonyát megtisztítjuk kicsi kockákra vágjuk. A zellerszárat megmossuk, vékonyan felszeleteljük. A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk.

Elkészítés: Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk rajta a hagymát, majd rátesszük a húst. Kicsit pirítjuk, majd 1 dl víz hozzáadásával pároljuk. Amikor a hús félig puha (kb. 20 perc után) megsózzuk, beletesszük az apró kockákra vágott tisztított sárgarépát, pótoljuk a vizet, és még 15 percig pároljuk. Rászórjuk a lisztet, jól elkeverjük, felöntjük 2-2,5 l vízzel. Amikor felforrt, beletesszük a szintén kicsi kockákra vágott burgonyát és a vékony szeletekre vágott zellert. Sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a tárkonyt is. Amikor félig megpuhult a burgonya, hozzáadjuk a kis rózsákra szedett karfiolt, és készre főzzük.

Forrás: mindmegette.hu




A főétele:

Kakaspörkölt

Hozzávalók 8 személyre:

2 kakas
10 dkg füstölt szalonna
2-3 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 db paradicsom
2 db paprika
5 dkg fűszerpaprika


A már megtisztított kakasokat feldaraboljuk. Apró kockára vágott szalonnát zsírjára olvasztjuk, majd ebben a zsírban a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk, ezután rátesszük a kakashúst. Néhány percig pirítjuk, majd, a zúzott fokhagymát, a paradicsomot és a szeletekre vágott zöldpaprikát beletesszük és egy kevés vízzel felengedjük. Megsózzuk, megborsozzuk és fedő alatt kis lángon, többször kevergetve puhára pároljuk. Mikor a hús megpuhult, meghintjük pirospaprikával és pár perc alatt készre főzzük.




kicsit másképp:

Kakaspörkölt

Hozzávalók:

· 1 nagy kakas - alkatrészeire bontva
· a hús súlyának 1/5-ét kitevő mennyiségű vereshagyma felkockázva
· 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
· 1 evőkanál pirospaprika
· 1 cseresznyepaprika
· 2 nagy zöld paprika
· 2 nagy érett paradicsom
· só
· bors
· köménymag
· zsír

Elkészítés: A hagymát megfelelő mennyiségű zsíron aranyszínűre pirítjuk. Elkeverjük a pirospaprikával, és azonnal felöntjük 2,5 dl hideg vízzel, majd kevergetve zsírjára sütjük. Beledobjuk a húst a csontokkal együtt, és kevergetve pörköljük, amíg a hús a levét kiadja. Vizet ne öntsünk hozzá. Amikor a húst a saját leve csaknem ellepi, hozzákeverjük a köménymagot, az apróra vágott fokhagymát, a csíkokra vágott zöldpaprikát, a cikkekre szeletelt paradicsomot. Sózzuk, őrölt borssal meghintjük, és beletesszük a cseresznyepaprikát is. Elkeverjük, majd fedő alatt nagyon lassan, takaréklángon készre főzzük.
Hagyományos módon túrós csuszát készítünk, erre tálaljuk a pörköltet, alaposan tejfölözzük.

Megjegyzés:
A pörkölt akkor jó, ha a leve egészen sűrű, krémszerű. A főzési idő a madár korától függően hosszú vagy nagyon hosszú, de az íze egészen elképesztő. Ha lehet, nagy és öreg kakast válasszatok. Roma étel, rendkívül finom, megéri a törődést.

Forrás: mindmegette.hu




Kakashere pörkölt

Hozzávalók 8 személy részére:


2 kg kakashere
2 fej vöröshagyma
10 dkg sertészsír
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
2 paprika
5 dkg piros őröltpaprika
só, bors, paradicsompüré


A megszokott módon pörköltalapot készítünk (jó lecsósra hagyjuk). Kevés paradicsompürével sűríthetjük még az állagát. Ebbe az alapba a jól megtisztított, megmosott kakasheréket egészbe beletesszük. Ízesíthetjük sóval, borssal, fokhagymával. Hozzátesszük a piros őröltpaprikát. 25-30 perc alatt fedő alatt készre főzzük.



kicsit másképp:

Kakasherepörkölt (Kakastökepörkölt)

60 dkg kakashere, 2 nagyobb fej hagyma, 3 ek olaj, 2 púpozott kanál jófajta pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, só, lecsó
A kakastökét megtisztítom. Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesrepirítom, rászórom a paprikát és a keverés után mindjárt a kakasherét. Néhány percnyi kevergetés-pirítás után sózom, majd lefedve kb negyed óráig takaréklángon párolom. Ekkor beleteszem a lecsót, ha kell a folyadékot kis vízzel pótolom és készre párolom.

Forrás: recept.grocceni.com


"Fatányéros" felszolgálás, a kakaspörkölt, a kakasherepörkölt burgonyával és savanyúsággal








A desszertje:

Tökös-mákos rétes

áfonyalekvárral és reszelt sütőtökkel


Hozzávalók:

1 kg sütőtök
30 dkg darált mák
10 dkg porcukor
réteslap
zsemlemorzsa


A sütőtököt lereszeljük, kicsit megsózzuk és ha levet eresztett kinyomkodjuk.

A kiterített réteslapot olvasztott vajjal megkenjük, megszórjuk zsemlemorzsával. Erre rászórjuk a tököt és a darált mákot. Tetejére porcukrot hintünk és a rétest összesodorjuk. A rétes tetejét megkenjük vajjal és forró sütőben készre sütjük. Felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.

kicsit másképp:

Tökös-mákos rétes
Hozzávalók 4 személyre: 2 réteslap, 20 dkg mák, 10 dkg cukor, 1 citrom héja, 50 dkg sütőtök, 1,5 dl tej, 1 vaníliás cukor, 0,5 dl étolaj.
A sütőtököt meghámozzuk, félbevágjuk, magját kiszedjük, majd lereszeljük, kevés cukorral megszórjuk és állni hagyjuk. A ledarált mákot cukorral, reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral és tejjel felfőzzük, majd a kinyomkodott tököt hozzáadjuk. A réteslapokat megolajozzuk, a tölteléket ráhalmozzuk, konyharuha segítségével felcsavarjuk, tetejét étolajjal megkenjük, közepes sütőben pirosra sütjük.

Forrás: vendegvaro.hu

Seja o primeiro a comentar

Megjegyzés küldése

Mit főztek a sztárok a Hal a tortán-ban? ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO