Fekete Laci menüje
Fekete Laci olyat főzött vendégeinek, amit ő nem szokott enni, - húslevessel várta társait, és ezzel, bizony komoly elismerést szerzett magának.
Előétel:
Húsleves
Újházi tyúkhúsleves
Hozzávalók 8 személyre: 1 szép hízott tyúk (kb. 2 kg), 25 dkg
sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 8 dkg zeller, 6 dkg karalábé, 8 dkg csiperkegomba, 1 közepes vöröshagyma, 10 dkg kelkáposzta, 10 dkg friss zöldborsó, 1 db zöldpaprika, 1 csokor petrezselyem zöldje, 10-15 szem egész bors, gyömbér, só
Elkészítés: 1. A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk,
majd 2 liter hideg vízben (fedő nélkül) feltesszük főni. A tetején
keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd ha felforrt, kisebbre
állítjuk a hőfokot, és gyöngyöző vízben főzzük tovább. 2. Félórai főzés
után beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát,
petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét, kelkáposztát. 3. Teatojásba
beletesszük a fokhagymát, a gyömbért, a sáfrányt és a fokhagymát, majd
a levesbe lógatjuk, és lassú tűzön, félig lefedve tovább főzzük. 4. A
maradék zöldséget (paprikát kockázva) és a gombát (a kisebbeket egyben
hagyva, a nagyobbakat cikkekre vágva) külön lábosban, egy kevés sós
vízben, vagy csontlében főzzük meg. 5. Ha a zöldség és a tyúk is
megfőtt, kiemeljük a levesből, és hűlni hagyjuk. A tyúkot kicsontozzuk,
bőrét eltávolítjuk, és a húst vékony csíkokra vágjuk. A levesben főtt
zöldséget vágódeszkára rakjuk, és szintén vékony metéltre vágjuk. 6. A
levest közben a tűzről lehúzva, 15 percig pihentetjük, majd nagyon
finom szitán, vagy ruhán átszűrjük.
Főétel:
Vadas zsemlegombóccal
Marhahús vadasan
Hozzávalók: 1 kg marhahús, 4 fej vöröshagyma, 2 szál petrezselyem, 2 szál sárgarépa, só, babérlevél, bors, 3 evőkanál ecet, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, mustár, 2 dl tejföl
Elkészítése: A hagymát felkarikázzuk, a zöldségeket apróra vágjuk, majd a hússal, sóval, borssal és babérlevéllel feltesszük főni. Amikor megpuhult, az ecettel savanyítjuk, és ebben a lében hagyjuk állni a húst négy napig. Később a babérlevelet és a borsot kidobjuk belőle, a húst pedig felszeleteljük, tálra rakjuk. A zöldségeket kiszedjük a léből, a cukorral együtt megpirítjuk, majd a páclével felengedjük. Ha a cukor elolvadt, szűrőn áttörjük. A lisztből és az olajból rántást készítünk, felengedjük a zöldséggel, mustárral ízesítjük, majd a húst beletesszük, és átmelegítjük. Tálaláskor zsemlegombóccal vagy főtt tésztával, tejföllel kínáljuk.
Zsemlegombóc
Hozzávalók (8 gombóc – 4 személyre): 2 zsemle, 4 evőkanál liszt, 2 tojás, 3 evőkanál olaj, fél kis vöröshagyma, 1 kávéskanál só, 1 mokkáskanál bors, fél csomó petrezselyem-zöldje
Elkészítése: A zsemléket két cm széles szeletekre vágjuk, majd a szeleteket kockákra aprítjuk. Tepsiben elterítjük, és gyenge tűzön tíz percig pirítjuk. Az olajon az apróra vágott hagymát és petrezselymet három percig pirítjuk, s akkor hozzáadjuk a zsemlekockákat. A két tojást, a lisztet összedolgozzuk a zsemlekockákkal. Vizes kézzel gombócokat formálunk, s azokat bő sós vízben megfőzzük, vagy tepsibe téve, forró vízzel leöntve sütőben tíz percig főzzük.
Fekete Laci Boginak, a "finnya asszonyak" rákkal, kagylóval, "tengeri cuccokkal" kedveskedett
Desszert:
Goffri vaniliamártással
Diabetikus süteményről is gondoskodott
És valahol úgy látszik tejbegrízt is készített:
Tejbegríz
Hozzávalók 2 tányérhoz: 1/2 liter tej, 2 evőkanál cukor, 4 evőkanál búzadara
Elkészítése: A cukrot és a darát összekeverjük. A tejet feltesszük forrni. Hozzáadjuk a darát, és a tejet folyamatos keverés mellett melegítjük, amíg a gríz nem sűrűsödik. Ezután tányérokba töltjük, majd tálaljuk. Tetejére kakaóport vagy fahéjas cukrot hintsünk.
Seja o primeiro a comentar
Megjegyzés küldése